Nadin Švigert se prošle sedmice udala za samu sebe. Da li će to biti usamljeni primjer ili će biti sve više takvih brakova?

Nadin Švigert (36) je razvedena majka troje djece koja je odlučila da se ponovo uda. I to za sebe! U plavoj satenskoj haljini sa bidermajerom pred 45 prijatelja i rodbine, rekla je sebi sudbonosno DA.

Nadin je otputovala u Nju Orleans na medeni mesec, a udala se za sebe da bi pokazala svijetu da je naučila da voli samu sebe i da prihvati sebe kao singl osobu.

“Čekala sam da upoznam nekoga ko će me usrećiti, ali taj nije nailazio. U jednom trenutku drugarica me je pitala zašto moram da budem u braku da bih bila sretna. Ako je tako udaj se za sebe.”

I dok neki smatraju njen potez simpatičnim i odobravaju ga, njen jedanaestogodišnji sin je najveći kritičar. “Volim te, ali te se jako stidim trenutno.”

Zašto singl ljudi ne bi imali ista prava kao parovi?

Svako ima pravo da stupi u brak. Ali, svako ima pravo i da ne stupi. Zašto su onda u nekim zemljama porezi drugačiji za samce? Zašto samci ne mogu da uživaju u veličanstvenom danu za samo njih, da obuku vjenčanicu, da režu tortu, da idu na medeni mjesec, da dobiju poklone koje nikada sami sebi ne bi kupili? Uz to, svadba je pravo uživanje. Nema nepoznatih gostiju, sukoba familija, dogovora oko detalja. I poslije je sve jednostavnije, ako dođe do afere, nema svađa, advokata, parnica.

Kontra-argument: Vjenčanje sa samim sobom kao apsurd?

Brak je zajednica, partnerstvo, podrška u životu. Vjenčanje sa samim sobom je zbog toga samo po sebi apsurd. Biti samac podrazumijeva slobodu dok biti u braku podrazumijeva obaveze. U oba slučaja to može biti divno ili ružno, ali udaja za sebe je ipak velika glupost. Ako je do proslave i poklona, može se proslaviti neka druga životna prilika.

I, eto i do ovoga je došlo u svijetu. Da li će zaživjeti ili ne, ne znamo. Ali, nemojte se čuditi ako i kod nas budu došle ove svjetske novotarije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.