Druga branding konferencija, u organizaciji komunikacijske agencije Via Media, pod motom “Čiji je veći, brand index”, održana je danas u Sarajevu. Konferencija je okupila veliki broj predstavnika regionalnih brandova i stručnjake iz oblasti komunikacije, brandiranja i istraživanja.

Oslanjajući se na uspješnu prošlogodišnju konferenciju, koja je u fokusu imala razvoj brandova, Druga branding konferencija bila je u znaku mjerenja brand indeksa, pa su tako teme predavanja i panel diskusija, između ostalog bile: “Kada re-brandirati, a kada ugasiti brand?”, “Usponi i padovi brandova”, “Povećanje prodaje i borba za poziciju na policama”.

Među uvaženim predavačima koji su podijelili svoje stručno znanje i business iskustvo bili su slovenački ekspert za branding – Mitja Tuškej, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – Nenad Brkić, Marketing Activation Manager kompanije Coca Cola – Lejla Zorlak, direktor prodaje kompanije Beohemija Business Group – Miloš Stojisavljević…, dok su stolice u publici, njih oko 200, popunili predstavnici uspješnih bh. kompanija, kreatori mišljenja u oblasti brandinga, predstavnici regionalnih kompanija, ali i najbolji studenti relevantnih oblasti.

“Svaki brand ima svoju tržišnu vrijednost, ali mnoge kompanije ne znaju u čemu se ta vrijednost nalazi, niti kako je izmjeriti. Branding konferencija je način da se brandingu da važnost koja mu pripada. Nema vremena za hvalospjeve i čestitanja, idemo dalje – pred nama je dug put u razvoju i rastu naših brandova. Od ovog momenta već razmišljamo o detaljima konferencije za naredne dvije godine”, kazala je direktorica komunikacijske agencije Via Media.

Učesnici su se kroz kreativne radionice, panel diskusije i case study mogli uvjeriti kako se marketinškim naporima uloženim u upravljanje brandom može povećati njegova vrijednost.

“Ovo je sjajna konferencija, kao i ideja da se pitanje izgradnje brandova stavi na dnevni red kompanija, marketinških organizacija, te univerziteta. Otvoreno smo razgovarali o primjerima uspješnog brandiranja kao i o preprekama za bolje upravljanje brandovima u bh. kompanijama. Vjerujem da će konferencija donijeti korisne zaključke za mnoge koji rade u marketingu i brandingu, kao i za nas koji to predajemo studentima na univerzitetu”, kazao je profesor Brkić.

Via Media je u saradnji sa Media Res, na konferenciji promovirala knjigu “Tajna javnog nastupa” uglednog američkog trenera za nastupe i odnose sa medijima TJ Walkera. Zanimljivo je da je ovaj ekspert za komunikacije pripremao za javni nastup Baracka Obamu na prošlim američkim izborima. TJ Walker se na Branding konferenciju uključio video linkom u panel diskusiju.

Razmijenjena poslovna iskustva, ideje za unaprijeđenje brandova i ostvareni kontakti za regionalnu saradnju potvrđuju – ovo je dobar dan za branding u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.