«Sumnja» kao prvi korak ka društvenom napretku

Sutra će premijerno biti izvedena predstava «Sumnja» u režiji Selme Spahić, nastala u produkciji Kamernog teatra 55, Udruženja «Kontakt» i Internacionalnog festivala «Sarajevo-Sarajevska zima». Tekst američkog autora John Patrick Shanleya za koji je dobio nagrade Tony i Pulitzer tretira sumnju iz različitih aspekata kao pokretačku snagu, kao jedini mogući kreativni potencijal. U predstavi za koju je dramatizaciju radila Aida Pilav igraju Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović i Jelena Kordić Kuret.

“Živimo u neuređenom i nesigurnom društvu u vremenu laži, pohlepe i kleveta što predstavlja poželjan ambijent za dramu”, istakao je Dragan Jovičić, direktor Kamernog teatra 55 objašnjavajući pravovremenost postavljanja ovog teksta na scenu ove pozorišne kuće. “U dramaturškom smislu tekst je za mene bio neodoljiv, jer može da rezonira u našem društvu na drugačiji način u odnosu na američko kada je nastao 2005. u doba otkrivenih seksualnih skandala u crkvi”, objasnila je Selma Spahić razloge zbog kojih se opredijelila za rad na ovom tekstu.

Svi članovi i članice glumačkog ansambla istakli su izvrsnu saradnju tokom rada na predstavi, te višeslojevitost teksta koja je za njih kao glumce i glumice iznimno motivirajuća. “U ovom tekstu sam se susreo s tim da nisam, kao u prethodnom radu, osvojio sve nivoe značenja koje tekst ima i koje kao glumac donosim publici”, objasnio je Ermin Bravo ističući da je to upravo motivirajući elemenat da se na izgradnji lika radi i dalje. Njegova partnerica na sceni, Tatjana Šojić je mišljenja da pravi glumac nikad nije siguran, uvijek provjerava i uvijek ispituje. “Uzbuđeni smo što će se publika sutra sresti sa predstavom, ali imam još puno posla na ovoj ulozi jer je tekst tako prokleto dobar”, zaključila je Šojićeva.

Posebno je istaknuta odlična saradnja sa scenografkinjom Mirnom Ler, te autorom muzike Draškom Adžićem, te dramaturginjom Aidom Pilav. Kostime je radila Sanja Džeba. Inače, ovo je prva premijera Udruženja «Kontakt» osnovanog sa ciljem da podstiče i istražuje izvedbene umjetnosti. «Suočiti društvo putem teatra sa problemima je početak puta ka rješavanju tih problema i ponosimo se činjenicom da ovom predstavom u saradnji sa Kamernim teatrom 55 počinjemo svoj kreativni rad», objasnila je Narcisa Cvitanović, izvršna producentica ispred Udruženja «Kontakt».

Leave a Reply

Your email address will not be published.