Dobra za pluća!?

Kažu istraživanja da je marihuana dobra za pluća! Kapacitet pluća i protok vazduha se povećava sa svakom godinom kod povremenih uživaoca marihuane.

Povremeno i umjereno konzumiranje marihuane nema štetnih efekata na pluća, a u nekim slučajevima može i da bude dobro za pluća, rezultat je novog američkog istraživanja, koje je trajalo dvadeset godina.

Pokazalo se čak da se zdravlje pluća malo popravilo kod mladih osoba koje su marihuanu “malo češće” konzumirale – barem nekoliko hiljada “džointa” u životu.

Prethodna istraživanja imala su raznolike rezultate. Dok su neka ukazivala na štetne efekte, druga su pokazala da konzumiranje marihuane može da poboljša protok vazduha i kapacitet pluća.

Dim marihuane ima dosta toksina koje ima i dim cigarete, ali korisnici marihuane ipak puše manje nego oni koji konzumiraju cigarete, napravio je poređenje dr Stefan Kertez sa Univerziteta Alabama, a koji je učestvovao u ovom istraživanju.

Novo istraživanje bazirano je na dugoročnom posmatranju 5.000 mladih odraslih osoba. Između 1985. i 2006. godine istraživači su ispitivali učesnike o upotrebi narkotika ali su provjeravali i maksimalan protok vazduha u njihovim plućima.

Rezultati ovog dvadesetogodišnjeg ispitivanja, objavljeni u “Žurnalu američkog medicinskog saveza” pokazali su da dok broj cigareta loše utiče na rezultate plućnih testova umjereno konzumiranje marihuane na njih nije imalo takav efekat.

Kapacitet pluća i protok vazduha se povećavao sa svakom godinom u kojoj su učesnici konzumirali marihuanu.

Ipak Nacionalni institut za borbu protiv narkotika, koji je sproveo studiju, ne otpisuje marihuanu sa liste sredstava koja mogu imati posljedice po zdravlje, a zašto i bi!?

Naravno, treba naglasiti da ovo ne treba shvatiti kao potsticaj, jer marihuana može izazvati neke kratkoročne probleme naročito kod ljudi sa problemima kao što je astma, a naravno tu je usporenost motorike, razmišljanja i druge posljedice.

Jedan primjer iz mladosti, što bi bilo prije nekih desetak godina, govori o situaciji kada se nekoliko puta zapalila “Džoja” sa kolegama studentima na Ekonomiji. Nakon jednog jointa, koji je išao u standardnom krug od jedne do druge osobe, svi su krenuli svojim putem. Možda jesu tada pluća bila zdravija, no vožnja u tramvaju za 4 tramvajske stanice je trajala teška 4 sata. Naravno, trajala je nekoliko minuta, no pod dejstvom takozvanog “Mostarca”, koji je popušen nekoliko trenutaka prije, vožnja se pretvorila u mukotrpno iskustvo koje se ne zaboravlja.

U svakom slučaju, mladi vole probati sve, pogovoto ako ih potstiće njihov najbolji kolega/koleginica, no znamo da ne treba probati sve i neke stvari jednostavno treba izbjegavati, pogotovo one koje su i zakonom zabranjene!

A vi?

Leave a Reply

Your email address will not be published.