Kako prepoznati lažova?
Mnogi misle da mogu prepoznati laž, ako sugovornika gledaju pravo u oči. Međutim, nova studija pokazala je da je to mit.

Stručnjaci sveučilišta u Edinburghu i Hertfodširu na osnovu video snimaka ispitanika otkrili su da pokreti očiju ne otkrivaju ništa o tome da li osoba govori istinu, ili laž.

Profesor Richard Wiseman i dr. Karolajn Vet kažu da je povezanost između laganja i pokreta očiju bila jedna od konstrukcija psihologa kako bi saznali da li njihov sugovornik govori istinu.

Teorija pretpostavlja da dešnjaci dok lažu gledaju u desnu stranu, kako bi vuzuelizovali izmišljeni događaj, a ljevoruki na lijevu.

Međutim, ispostavilo se da to nije točno. Ipak, profesor Weisman kaže da ih neki znaci ipak odaju.

Manje koriste riječi “ja”, “moje” i “meni”
Laživa izmišljaju priče koje se nikad nisu desile i tako smanjuju svoju ulogu u njima. Vidjet ćete da tada rjeđe koriste riječi “ja”, “moje”, “meni”.

Slabije se kreću
Laganje je težak posao i ljudi se obično ne pomiču mnogo ukoliko su koncentrirani na izmišljanje neke priče. Ako vaš sugovornik postane iznenada miran, znat ćete što je posrijedi.

oklijevanje
Lažovi mnogo više oklijevaju, nego osobe koje govore istinu i češće se “zapliću” u vlastite riječi. Pazite i na to koristi li poštapalice.

Lažovi često dodiruju usne, za razliku od osoba koje govore istinu. Također, nerijetko se igraju sa pramenovima kose.

iznenadne pauze
Lažovi obično razmišljaju o tome što će reći, prije nego što to izgovore. Ako neko pravi dugu pauzu prije odgovora na pitanje, imate pravo budte sumnjičavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.