FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

7 zanimljivih činjenica o trudnoći

7 zanimljivih činjenica o trudnoći
Informacije koje vam je doktor možda preskočo dati.
Ne kaže se bez razloga kako je trudnoća drugo stanje. U vama raste biće, mijenja vam se tijelo, ali i srce i um. Trudnoća sa sobom nosi i brojne neobičnosti koje će vam doktori možda zaboraviti napomenuti. Pogledajte koje su to zanimljive činjenice, kako se ne biste iznenadili i uplašili u trenutku kad se dogode.

1. Problemi s inkontinencijom
Kako je u trudnoći preporučeno piti više vode, a i vaginalni mišići se zajedno s vama šire često se ženama dogodi da im iscuri malo mokraće pri smijanju ili kihanju. Naravno, nema razloga brizi – tijelo se samo navikava, a vaginalni mišići će se unatoč širenju s vremenom bolje kontrahirati.

2. Sjaj žene
Većini žena kada su trudne ljudi znaju reći kako sjaje, što se jedno vrijeme smatralo kako je zbog toga što su sretne s trudnoćom. Ipak, žene se sjaje jer im krv brže kola tijelom te se zbog cirkulacije koža blista.

3. Jača njuh i osjetilo okusa
ženama se u trudnoći izrazito pojačaju osjetilo njuha i okusa. Znanstvenici kažu kako je to iz razloga kako žena ne bi pojela nešto što nije dobro za nju i plod. ženama se često u trudnoći zgade kava i cigarete jer ih tijelo prepoznaje kao loše.

4. Kontrakcije
I nekoliko dana nakon trudnoće, žene mogu doživljavati kontrakcije. Grčenje je način na koji tijelo sprečava gubitak krvi iz tijela.

5. Kilogrami
Iako u trudnoći često čujete kako žena treba jesti za dvoje, to nije ni blizu istini. Kako bi žena i dijete ostali u najboljem redu – buduća majka bi trebala unijeti najmanje 300 kalorija dnevno, ali naravno, ako želi, može i više. Optimalno je da se žena u trudnoći udeblja 11 kilograma.

6. Rast
Stopala vam mogu narasti i za jedan broj jer u trudnoći se ligamenti opuštaju, težina tijela vam je veća, a zbog nakupljanja vode noge mogu i nateknuti. Nemojte se uplašiti ako ne stanete u najdraže cipele.

7. Couvade sindrom
Pseoudotrudnoća ili Couvade sindrom je kada se muškarac uz trudnu žneu počne debljati te doživljavati jutarnje mučnine i bol u abdomenu. Istraživanja su pokazala kako jedan od četiri muškarca doživi te simptome, a iako se to stanje još ne smatra bolešću, znanstveni "trudne" tatice drže na oku.

objava: infoBAR
5-Aug-2011 16:00 ;
Izdvojeno:
barometar

RTP plus - Resistance Training Program

barometar

Često nošenje visokih potpetica skraćuje Ahilovu tetivu, i zato se preporučuju vežbe istezanja ove tetive pre i posle nošenja cipela sa visokom štiklom.

barometar

Miris lavande ili topla šoljicaa kakaa poznati su kao metode opuštanja prije spavanja. No novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rješenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: