FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer
objavljeno:
11-Dec-2011 15:43 

Sok od višnje rješava nesanicu

clanakMetode opuštanja


Miris lavande ili topla šoljica kakaa poznati su kao metode opuštanja prije spavanja. No novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rješenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.


Međunarodni tim znanstvenika proveo je na Univerzitetu Northumbria istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Journal of Nutrition. Došli su do zaključka da dvije čaše soka od višnje dnevno u prosjeku znači 39 minuta duže odmora, odnosno 25 minuta dužeg sna i 14 minuta dužeg relaksiranja u krevetu.

Također su zaključili da se skupina koja je pila sok od višnje rjeđe budila u krevetu od onih koji su pili druge voćne sokove.

Ispitanici su dobivali koncentrat soka od višnje razrijeđen u dva i pol decilitra vode sedam uzastopnih dana, jednu čašu kad bi se probudili i jednu prije odlaska na spavanje. Također su dobili popis hrane od koje bi se trebali u tom periodu suzdržavati, a radilo se o namirnicama koje potiču izlučivanje melatonina, hormona epifize snažnog antioksidativnog učinka koji ima jak utjecaj na naše cikluse spavanja. Voditelji istraživanja su pratili i spavaće navike ispitanika.

Došli su do zaključka da zahvaljujući soku od višnje duže spavaju noću, ali manje danju, te da je kod dijela ispitanika san kvalitetniji. Rezultate istraživanja pripisali su velikoj koncentraciji melatonina u višnjama, prenosi Daily Mail.

Izdvojeno:
barometar

RTP plus - Resistance Training Program

barometar

Često nošenje visokih potpetica skraćuje Ahilovu tetivu, i zato se preporučuju vežbe istezanja ove tetive pre i posle nošenja cipela sa visokom štiklom.

barometar

Miris lavande ili topla šoljicaa kakaa poznati su kao metode opuštanja prije spavanja. No novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rješenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: