FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Sezona je branja kupina (Rubus Fruticosus)

Sezona je branja kupina (Rubus Fruticosus)
Pod skupnim imenom kupina razlikuju se mnogobrojne vrste i oblici s međusobno malim razlikama, no pod tim su imenom obuhvaćene sve vrste koje rastu u našim krajevima, jer se i sve upotrebljavaju u ljekovite svrhe i imaju isto ljekovito djelovanje.
Kupina je trajni grm s horizontalno položneim korijenjem koji pruža 1 do 3 metra duge grane što djelomično pužu po zemlji ili se penju po ostalom grmlju. Mladi jednoljetni izdanci, koji leže na zemlji, ukorjenjuju se pri dodiru sa zemljom i druge godine rastu nadzemne grane koje nakon donošenja cvijeta i ploda ugibaju. Iz podzemnog dijela biljke rastu novi izdanci koji preuzimaju ulogu odumrlih i tako se biljka trajno obnavlja.

Sezona je branja kupina (Rubus Fruticosus)

Stabljika
Stabljika je većinom petorokutna sa bodljama okrenutim prema dole. Mnogobrojni bijeli cvjetovi smješteni su u lažnom šticu. Svaki cvijet nosi mnogo pestića, a iz svakoga se razvije po jedna mala mesnata koštunica. Sve te koštunice međusobno povezane sačinjavaju plod kupine.

Plodovi
Zreli plodovi kupine su slatki, vrlo aromatični i prijatnog okusa. Kupina, a također i malina, mnogo se uzgaja u vrtovima, no najmirisniji plodovi s karakterističnom aromom ne rastu u vrtovima, nego u slobodnoj prirodi, u šumi, toj ljekovitoj riznici.

Stanište
Kupina raste na šumskim čistinama i krčevinama, na rubovima šuma, na širokim svijetlim šumskim putovima, među grmljem, te uz rubove polja, na neplodnim zemljištima, vrlo često u velikoj množini. Listovi kupine jasno pokazuju sadržaj vode samog staništa. Na suhim mjestima, s dubokom razinom podzemne vode, donja strana listova je pustenasto dlakava, a na vlažnim mjestima s visokom razinom podzemne vode raste kupina kojoj je donja strana listova gotovo potpuno gola.

Ljekoviti dijelovi biljke
Beru se mladi i nježni listovi (Folia Rubi fruticosi) i gornji cvjetni vrhovi, i to u proljeće od aprila do kraja maja. Listovi kupine moraju se brati bez lisne peteljke. Ako je potrebno branje korijena, tada se on vadi u februaru, a najkasnije u martu. Sušenje se obavlja u hladu. Plodovi (Fructus Rubi fruticosi) se sabiru u vrijeme sazrijevanja, pri tom treba paziti da nisu crvljivi ili napadnuti drugim nametnicima.

Ljekovite i djelotvorne tvari
Utvrđeno je eterično ulje, tanin, pektin, jantarna, jabučna, oksalna, mliječna i salicilna kiselina, a značajan je i vitamin C.
Listovi su i dobro sredstvo protiv proljeva, no pati li netko od začepljenosti, odnosno tvrde stolice, treba izbjegavati aromatični čaj od kupinova lišća bez dodavanja drugih ljekovitih biljaka.

čaj od kupinova lišća djeluje na rastvaranje sluzi i pospješuje njezino izbacivanje. Djelovanje čaja na čišćenje krvi smanjuje ili čak liječi kožne osipe, lišajeve i druge kožne nečistoće. Uživanje čaja od kupinovog lišća preporučuje se i kod bljedoće. čaj je, konačno, od značenja i za žene u drugom stanju jer pridonosi elasticitetu mekih dijelova pred porodom.

Osušeni i sitno izrezani korijen kupine, pripremljen kao čaj, djelotvoran je za one koji boluju od vodene bolesti. Plodovi, uživani uveče svježi ili konzervirani, ne samo da su užitak na završetku napornog dana, nego djeluju umirujuće kod nervoznih koji pate od nesanice.

objava: infoBAR
23-Aug-2011 12:51 ;
Izdvojeno:
barometar

RTP plus - Resistance Training Program

barometar

Često nošenje visokih potpetica skraćuje Ahilovu tetivu, i zato se preporučuju vežbe istezanja ove tetive pre i posle nošenja cipela sa visokom štiklom.

barometar

Miris lavande ili topla šoljicaa kakaa poznati su kao metode opuštanja prije spavanja. No novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rješenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: