FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Najpoznatije drevne masaže na svijetu

Predstavljamo najzanimljivije masaže s dugom tradicijom. Na vama je samo da odaberete svog favorita
Najpoznatije drevne masaže na svijetu

Masaža je izvrstan način opuštanja, ali ujedno se ubraja u najstarije metode liječenja. Masiranjem kože i mišića napetosti nestaju i ublažuju se bolovi. No masaža ne utječe samo pozitivno na naše tijelo, ona je pravi melem i za našu dušu. Posebno kada su u pitanju masaže starih kultura koje svojom dugom tradicijom i korištenjem ljekovitih sastojaka bude sva naša osjetila.
Najpoznatije drevne masaže na svijetu Hot-stone masaža
Ova opuštajuća masaža stiže iz istočne Azije, a koristi toplo kamenje i mirisna ulja. Hot-stone masaža stara je oko 2000 godina, a smatra se da potječe od naroda sa prostora istočne Azije.

Međutim postoje naznake da su i određena indijanska plemena u svojim ritualima koristila toplo kamenje i mirisna ulja. Već tada su se uz pomoć ove metode ublažavale tegobe i liječile brojne bolesti. Prilikom masaže određivala se takozvana energetska linija tijela. Početkom devdesetih godina prošlog stoljeća ova masaža postaje vrlo popularna u Europi.

Najpoznatije drevne masaže na svijetuHot-stone masaža kombinira različite metode dodirivanja tijela. Koristi se kamenje, toplina i ulja. Ležite na trbuhu i to na crti toplog vulkanskog kamenja. Nakon toga se nanosi toplo ulje sezama, a maser po tijelu raspoređuje veliko i okruglo vulkansko kamenje.
Ova metoda je posebna i po tome što masira i inače zanemarene dijelove tijela, kao što su primjerice dlanovi. Zbog topline dolazi do opuštanja mišića.

Kako bi se povećao doživljaj toplog kamenja, maser koristi male i hladnije mramorne kugle. Tokom masaže koristi se 40 komada velikog i malog vulkanskog kamenja koji se prije zagrijavaju na 60 stepeni. Kamenje je okrugle forme i prilagođava se tijelu. Određeno kamenje ostaje na dijelovima tijela, dok se sa drugim direktno radi. Maser trlja i pritišće kamenja u kružnim pokretima, a nježnim udaranjem kamena o kamen stvaraju se i blage vibracije. Povremeno se nanose i hladne mramorne kugle kako bi se intenzivirao osjećaj topline.

Ova masaža osvježava i opušta cijelo tijelo. Zbog korištenja topline dolazi do pojačane cirkulacije. Osjećate se preporođeno. Kako biste izvukli maksimum iz hot-stone masaže, nemojte nakon tretmana odmah otići, nego napravite pauzu od oko 20 minuta.
Hot-stone masaža koristi se za opuštanje nametih mišića i otklanjanje stresa. Dolazi do ublažavanje sveopšte nervoze, a zbog toga može pozitivno djelovati i na rješavanje problema sa spavanjem. Kombinacija pritiska i topline rješava blokade i povećava mobilnost.

Najpoznatije drevne masaže na svijetuLomi-lomi-nui masaža
Ova aktivirajuća masaža stiže s Havaja, a intenzivni dodiri kombiniraju se s tradicionalnim plesnim pokretima. Prvobitna Lomi-lomi-nui je bila dio rituala koji su se održavali u havajskim hramovima. Polazi se od toga da je ljudsko tijelo "hram naše duše".
Zbog toga je cilj pozitivno djelovati kroz tijelo na dušu. Posebna pažnja daje se ramenima i leđima, za koje su sveštenici vjerovali da predstavlja budućnost i smatra se mjestom snage i aktivnosti. Nekoć su ovu masažu provodili takozvani Kuhanasi, tradicionalni havajski iscjelitelji.

Najpoznatije drevne masaže na svijetuZajedno s pripremljenim molitvama, tradicionalnim hula plesnim pokretima, meditacijom i masažom, Lomi-lomi-nui se znao održavati po nekoliko sati pa čak i dana. U Evropu ova vrsta masaže stiže krajem 20. stoljeća.

"Lomi" znači trljanje i pritiskanje, dok "nui" stoji za veliko, jedinstveno i važno. U prijevodu ova masaža se zove "jedinstveno i jako gnječenje".

Za početak se nanosi aromatsko ulje, a određeni dijelovi tijela i zglobovi se rastežu. Dodiri započinju na nogama, idu preko bokova, stražnjice do leđa, a završavaju s nježnom masažom trbuha. Ova masaža može trajati i do dva sata. Kako se tokom masaže koriste prsti i dlanovi, ali i laktovi, ona zna biti u isti tren i nježna i gruba.

Kako ova vrsta masaže djeluje intenzivno i na naš duh, događa se da prilikom opuštanja emotivnih blokada, dolazi do plakanja.
Prema filozofiji Kahunasa, zbog stresa naše tijelo gubi svoju ravnotežu i nastaju razne blokade. Dolazi do jačanja živčanog sustava, a koža postaje nježna. Može se koristiti i za ublažavanje bolova u leđima i zglobovima. No ako imate temperaturu ili bilo kakve upale, izbjegavajte ovu vrstu masaže. Također trudnice ne bi se smjele podvrgnuti Lomi-lomi-nui masaži.

Najpoznatije drevne masaže na svijetuAyurveda masaža
Biljna ulja koja se koriste tokom ove masaže vraćaju izgubljenu ravnotežu. Smatra se da je ova metoda stara minimalno 5000 godina, a najranije zabilješke potječu iz 3000 godine i pronađene su u Indiji. I do danas se tijelo čovjeka gleda u cijelosti. Smatra se da ako su svi elementi uravnotežnei, čovjek može živjeti zdravo i u skladu sa svojom okolinom. čovjekom upravljaju tri sile – vata, pitta i kapha. A kada su te sile zastupljene u podjednakoj količini, čovjek je uravnotežne.

"Ayur" znači život, a "veda" znanost. Prevedeno ova masaža se zove "znanost o životu", što ujedno aludira da nije riječ samo o tijelu, nego i o duši. Zbog tog postoji više metoda ove masaže.
Abhyanga, prevedeno „ruke koje vole“ je masaža cijelog tijela sa uljem. U tretmanu sudjeluju dva masera koji masiraju sinkroniziranim pokretima. Masaža započinje u sjedećem položaju gdje maseri prvo obrađuju glavu i lice. Nakon toga se masaža nastavlja u ležećem položaju, pri tome se pozicije mijenjaju. Kod ove masaže žene masiraju isključivo maserke, dok muškarce maseri. Postoje i masaže samo određenog dijela tijela. Primjerice „padabhyanga“ je masaža stopala, a „pristabhyanga“ je masaža leđa.

Najpoznatije drevne masaže na svijetuKako se tokom masaže koriste ulja i posebni biljni preparati, dolazi do čišćenja i smirivanja tijela. Po učenju ayurvede, tijelo je jedna cjelina, zbog toga se tokom tretmana daje pažnja podjednako svim dijelovima tijela. Tijelo je dobro prokrvljeno.

Ayurveda je odlična za punjenje baterija. Vraća živost i energiju tokom stresnih vremena i obavljanja teških zadataka.

Idealan je odabir za osobe koje su pod stalnim stresom, ali imaju i visok krvni pritisak. Pomaže i kod nečiste kože, ali i kao anti-aging tretman. Također se može koristiti i u borbi protiv celulita. Pomaže i kod problema s nesanicom. žene, koje često nose visoke štikle, ayurvedsku masažu stopala obožavaju. Ublažuje astmu, pomaže kod probavnih smetnji, a pokazalo se da ublažuje reumu.

objavio: infoBAR magazin
18-Jan-2011 15:53;
Izdvojeno:
barometar

RTP plus - Resistance Training Program

barometar

Često nošenje visokih potpetica skraćuje Ahilovu tetivu, i zato se preporučuju vežbe istezanja ove tetive pre i posle nošenja cipela sa visokom štiklom.

barometar

Miris lavande ili topla šoljicaa kakaa poznati su kao metode opuštanja prije spavanja. No novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rješenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: