FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Kadifice (Tagetes)

Kadifice (Tagetes)
Kadifice su rod od oko 59 jednogodišnjih i višegodišnjih travastih biljaka iz obitelji glavočika, Asteraceae, porijeklom iz jugozapadnog dijela SAD-a, Meksika i juga južne Amerike. Narastu u visinu od 5 cm – 2,2 metara, ovisi o vrsti.
Kod nas se kadifice uzgajaju kao jednogodišnje cvijeće. Ovu biljku mnogi iznova otkrivaju kao idealno cvijeće za gredice radi njene neprekidne cvatnje cijele godine i izuzetne otpornosti.

“Starinske” sorte imaju jak, mošusni miris, nekima neugodan, drugima ugodan, ali apsolutno poznat kao miris kadifice (sličan miris ima biljka neven). Neke novije sorte su uzgajane da budu bez mirisa, ili čak neke imaju i ugodan miris. Svejedno, miris kadifice ima jako bitnu ulogu, jer svojim mirisom tjera neke nametnike i nematode iz tla. Stoga se preporučuje saditi ih svuda po vrtu, posebno uz paradaiz, papriku, patliđane, krompir i duhan. Najviše vole rasti na sunčanim gredicama, ali podnose i laganu polusjenu.

Kod nas su najčešće niske grmolike vrste koje narastu 20-50 cm u visinu, a grmići su jako razgranati i puni cvijetova. Također se ponegdje može vidjeti i "tagetes erecta", odnosno vrsta koja može narasti i do 1 metar u visinu, a ima izuzetno velike cvijetove u usporedbi s manjom grmolikom vrstom. Ono što je još specifično za tagetes erecta je ugodan miris njenih cvjetova – stabljika i lišće ima karakterističan miris kadifica, ali veliki cvijetovi imaju jako ugodan, drugačiji miris.

Kadifice postoje kako u mnoštvo različitih dimenzija, tako i u različitim kombinacijama boja, prevladava narandžasta i žuta – vedre boje koje unose vedrinu, šarenilo i radost na cvijetne gredice i vrt.

Bolesti ju jako rijetko napadaju.

Od nametnika često je napadaju puževi koji naprosto obožavaju kadifice i ako ih ima u većem broju proždiru ih.

Kadifice se uzgajaju iz sjemena, sjetvom u rasadniku u 3. mjesecu ili direktno na otvorenom u vrtu u 4. mjesecu. Jako brzo napreduju i ubrzo počinju cvjetati, a cvatu neumorno sve do prvih mrazeva, formirajući sve veći grm tokom ljeta ako uvjeti odgovaraju. Tokom ljeta je preporučljivo trgati ocvale cvijetove ako želite bujniju cvatnju, ali i bez toga će obilno cvijetati.

Sjeme se skuplja nakon što se cvijet potpuno osuši, tada pada gornji sloj latica i ostaje “čašica” prepuna crnih duguljastih sjemenki. Neka vas ne prevari izgled sjemenki – iako stvarno izgledaju suho i bude sumnju da li će iz sjemena nešto niknuti, one su jako visoke klijavosti. Štoviše, kadifice se jako uspješno i same zasijavaju, samo ih trebate na proljeće prepoznati i ne zamijeniti s mladom ambrozijom – što se mnogima često događa. Najbolji način identifikacije – miris. A slika male biljčice sa novim člankom o kadificama na proljeće 2012. godine čim niknu u vrtu infoBAR-a :)

 

objava: infoBAR
21-Aug-2011 20:49 ;
Izdvojeno:
barometar

RTP plus - Resistance Training Program

barometar

Često nošenje visokih potpetica skraćuje Ahilovu tetivu, i zato se preporučuju vežbe istezanja ove tetive pre i posle nošenja cipela sa visokom štiklom.

barometar

Miris lavande ili topla šoljicaa kakaa poznati su kao metode opuštanja prije spavanja. No novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rješenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: