FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

FLAŠIRANA VODA – da li nam je neophodna?

FLAŠIRANA VODA – da li nam je neophodna?
Flaša vode u USA košta oko 1,5 dolar. To je 1900 puta više od cijene vode iz vodovoda. To znači da jedan Amerikanac prosječno potroši 400 dolara svake godine na flaširanu vodu.
Plastična ambalaža, u kojoj se prodaje flaširana voda, proizvodi, u dodiru sa vodom, otrovne kemikalije, kao što su Bisphenol-A (BPA) , koje mogu imati i kancerogeno djelovanje.

Životna sredina je višestruko ugrožena počev od postupka flaširanja vode, transporta, pakovanja pa do deponiranja prazne ambalaže.

FLAŠIRANA VODA – da li nam je neophodna?

2004. godine , samo u SAD-u, prodato je 26.000.000.000 litara flaširane vode. što je skoro 28.000.000.000 plastičnih flaša u jednoj godini samo u SAD-u od čega 86% završi kao otpad. 1500 plastičnih flaša postane otpad svake sekune.

FLAŠIRANA VODA – da li nam je neophodna?

Za proizvodnju 26.000.000.000 takođe potrebna je količina ulja koja bi bila dovoljna za 100.000 automobila u toku jedne godine.
26.000.000.000 flaša takođe podrazumjeva i 2.500.000 tona carbon dioxida koji se emitira u zrak u toku proizvodnje plastičnih boca potrebnih za flaširanje te količine vode.

FLAŠIRANA VODA – da li nam je neophodna?

Količina novca koju potrošači, svake godine daju za flaširanu vodu, iznosi 100.000.000.000 na svjetskom nivou. Istraživanja pokazuju da se sa tom količinom novca može osigurati da svi na planeti imaju pitku vodu u vodovodu i higijensku kanalizaciju.

Zaključak je jednostavan:
Ako pijete flaširanu vodu tada trošite novac, zagađujete planetu, zagađujete podzemne rezervoare čiste pitke vode.

Da li svoju flašu sa vodom držite u autu? Mislite li da je to baš praktično?
Da li ste znali da temperatura u autu izaziva da plastična boca u dodiru sa vodom ispušta u tečnost otrovne hemikalije za koje se danas zna da su kancerogene!? Pa čak iako ne držite bocu sa vodom u autu, pomislite koliko je bilo situacija da ona, pre nego je stigla do tebe, bude u okruženju čija temperatura je mogla da dovede do stvaranja toksičkih materija u vodi!

FLAŠIRANA VODA – da li nam je neophodna?

Ipak, u svemu ovoje jedno je sigurno. Mi u BiH i regiji imamo izbor, jer imamo čistu i zadovoljavajuću vodu iz naših vodovoda. No, da li se uopšte situacija može promijeniti u svijetu? Ne vjerujemo iz prostog razloga što je "velikim" državama više u interesu da određeni vlasnici fabrika zarađuju ogromne svote novca godišnje, nego da izgradnjom vodovoda riješe problem jednom za svagda.

Možda je kompletna situacija objašnjena u animiranom filmu Rango, kojeg smo mogli nedavno gledati u bh. kinima gdje gradonačelnih grada govori jednoj sceni junaku Rango: Ukoliko upravljaš vodom možeš upravljati svim(a)!

objava: infoBAR
23-Aug-2011 11:50 ;
Izdvojeno:
barometar

RTP plus - Resistance Training Program

barometar

Često nošenje visokih potpetica skraćuje Ahilovu tetivu, i zato se preporučuju vežbe istezanja ove tetive pre i posle nošenja cipela sa visokom štiklom.

barometar

Miris lavande ili topla šoljicaa kakaa poznati su kao metode opuštanja prije spavanja. No novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rješenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: