FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Cinija (Zinnia elegans) – šarenilo u vrtu

Cinija (Zinnia elegans) – šarenilo u vrtu
Cinija (Zinnia elegans) je cvjetnica iz porodice glavočika (Asteraceae), porijeklom iz toplih područja Amerike i Meksika. U Europu je prenesena sredinom 18. stoljeća te se, zbog svoje ljepote i živopisnih boja, vrlo brzo raširila po svim njenim krajevima. Ime je dobila po poznatom njemačkom botaničaru Johanu Gotfridu Cinu. Postoji oko 20 vrsta cinija, međutim najpoznatija je upravo Zinnia elegans, u našim krajevima poznata i pod nazivom “lijepi dečki”. To je vrsta koju često susrećemo u vrtovima, a nezamjenljiva je bila u vrtovima naših majki.
Karakteristike
Cinija je jednogodišnja vrsta, ima uspravnu stabljiku koja naraste od 40 do 90 cm u visinu, međutim postoje i niske sorte koje narastu do 15 cm. Na stabljici se nalaze jajoliki listovi, smješteni jedan nasuprot drugom, koji su kao i stabljika presvučeni dlačicama. Na vrhu stapke nalazi se cvijet, koji je kod starijih kultivara jednostavan, nalik onom ivančice. U cvijetovima su zastupljene gotovo sve dugine boje, osim plave. Plave cinije ne postoje.
Cvjetna glavica ima promjer otprilike pet centimetara. Ova vrsta obiluje mnoštvom kultivara, danas postoji preko 100 kultivara koji se razlikuju po visini, boji i izgledu cvijeta i latica. Tako imamo one jednostavne, duple i onaj nalik na cvjetove dalije, takozvani pompon.

Uzgoj i njega
Cinije nisu zahtjevne biljke i lako se uzgajaju ako smo im osigurali toplo i sunčano mjesto. Samo poneki kultivari uspijevaju u polusjeni. Dobro podnose sušu, a ako su gusto posađene, u uvjetima visoke vlage, može doći do pojave pepelnice iako je većina novih kultivara otporna na tu pojavu. Odgovara im klima koju karakteriziraju duga i topla ljeta s malo padalina. Vrlo su osjetljive na mraz. Pošto su pojedine vrste različitih veličina, koristi se u različite svrhe. Tako patuljaste kultivare možemo koristiti za prozorske sandučiće ili kao ukras terasa, dok se visoki kultivari uzgajaju na vrtnim gredicama i mogu se koristiti za rez. Zbog prekrasnih boja često se koriste kao rezano cvijeće koje stavljamo u vazu, jer ostanu dugo svježe. Najviše im odgovara duboka vaza napunjena s ne previše hladnom vodom. Vodu treba mijenjati svaki dan.
Cinija je vrsta koja se odlikuje dugom cvatnjom pa tako cvatu od srpnja do studenog odnosno do prvih jesenskih mrazova. Kako biste joj produžili cvatnju redovno uklanjajte ocvale cvjetove, da se biljka ne bi nepotrebno umarala i trošila svoju energiju u stvaranje sjemena. Biljku treba redovno zaljevati tokom vrućih dana.

Razmnožavanje
Ciniju je najlakše razmnožiti pomoću sjemena koje se sije u proljeće, kada prestane opasnost od kasnih proljetnih mrazeva. Cinije se mogu na gredicu u vrtu posijati u maju, a još bolje uspijevaju ako se uzgoje iz sjemena u stanu, a tek u lipnju se presele na gredice u vrtu.
Posadite je na sunčano mjesto u bogatu zemlju, tako da biljka može cijelo ljeto cvasti, sve do studenog, kada odumire od velikih hladnoća i mraza. Pogodna je za sadnju u gredice, kamenjare i cvjetne posude. Visoke vrste sadite u pozadinu mješovitih gredica i prirodnog vrta.
Osim sjemenom, biljka se može razmnožavati pomoću mladih presadnica, presadnice se sade kada su sadnice stare od šest do osam sedmica, a pri presađivanju treba biti oprezan jer je korijen cinije osjetljiv na presađivanje.

Sjeme se skuplja kad se cvijet potpuno osuši. Cinija ima 2 vrste sjemenki, ovisi o građi sredine cvijeta. Prva vrsta sjemenki nalazi se u nastavku latica, duguljasta i s 3 brida, a druga vrsta u sredini bez latica, one su srcolikog oblika i plosnate.

Svojim živopisnim bojama cinije jako privlače leptire u vrt, a i bubamare koje su prirodni neprijatelji lisnih uši, pa ih je uputno posaditi svuda po vrtu. Osim prekrasnog šarenila u vrtu, imati ćete i velike koristi za biosustav.

objava: infoBAR
7-Aug-2011 16:37 ;
Izdvojeno:
barometar

RTP plus - Resistance Training Program

barometar

Često nošenje visokih potpetica skraćuje Ahilovu tetivu, i zato se preporučuju vežbe istezanja ove tetive pre i posle nošenja cipela sa visokom štiklom.

barometar

Miris lavande ili topla šoljicaa kakaa poznati su kao metode opuštanja prije spavanja. No novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rješenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: