FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer
objavljeno:
21-Dec-2011 19:11 

Kako se odbraniti od nasilnika

clanakKrav Maga – najefikasniji sistem samoodbrane


Nasilje na ulicama gradova u Bosni i Hercegovini je sve izraženije i jedan od najvećih problema sa kojim se suočava bh. društvo. Stepeni maloljetničke delikvencije, napada i razbojništava su sve veći, a znati se odbraniti, zaštititi imovinu i život postaje prioritet.


Krivični zakon FBiH nužnu odbranu ili samoodbranu u članu 26. definiše kao odbranu koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili od drugog odbije istovremeni ili direktno predstojeći protivpravni napad, a koja je srazmjerna napadu. Kako steći znanje, samopouzdanje i odbraniti se od napada nasilnika na ulici? Kako od sebe ili od drugoga odbiti napad i zaštiti svoj ili tuđi život? Odlučili smo vam predstaviti, po mišljenju mnogih stručnjaka, najefikasniji sistem samoodbrane – sistem Krav Maga, te smo posjetili ”Krav Maga klub samoodbrane” u Sarajevu i razgovarali sa Sašom Tomanićem, instruktorom III stepena Krav Mage, predsjednikom ”Krav Maga kluba samoodbrane” i glavnim instruktorom IKMI Krav Maga za BiH.

Recite nam nešto više o Krav Maga sistemu samoodbrane?
Krav Maga je sistem samoodbrane koji obuhvata više vrsta borilačkih vještina (karate, kung fu, boks, jiu-jitsu itd). U Krav Magi nema zabranjenih udaraca, što znači da su dozvoljene sve vrste udaraca a najčešće u vitalne tačke protivnika. Krav Maga se temelji na prirodnim reakcijama čovjeka tj., prilagođena je pojedincu i njegovim prirodnim refleksima. U prevodu sa hebrejskog jezika Krav Maga je ”kontakt borba”. U samoj situaciji prilikom susreta sa napadačem Krav Maga predviđa nekoliko principa, a to su izbjegavanje napadača ili neugodne situacije, zatim razrješavanje situacije, te neutralizacija protivnika i na kraju taktičko udaljavanje od napadača ili bijeg. Cilj je preuzeti inicijativu nad napadačem. Krav Maga također predviđa tehnike i taktike protiv više napadača. Na treninzima se često viježba pod neobičnim okolnostima koje su popularne pod nazivom ”drilovi”. Drilovi su simulacija realne situacije u kojoj se osoba može zateći, a često se vježba pod simulacijom psihofizičkog pritiska. Treba napomenuti da za razliku od drugih borilačkih sportova Krav Maga nema takmičenja nego ima samo jedan cilj, a to je obučiti polaznika kako na što brži i efikasniji način razriješiti situaciju koja za cilj može imati i najgore namjere.

clanakNastanak i razvoj Krav Mage
Krav Mag je nastala 30-ih godina prošlog vijeka na osnovu iskustva Imi Lichtenfelda. Imi je u početku bio bokser, hrvač i gimnastičar. U vrijeme nacističkog progona Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata Imi je osmislio prve taktičko operativne radnje samoodbrane realne i primjenjive u uličnom nasilju, koje kasnije prilkom svog imigriranja u Izrael razvija u vojnim snagama. Do 1964. godine Krav Maga je bila poznata samo u IDF-u (Israel Defense Forces), tj. izraelskoj vojsci, a nakon 1964. godine Krav Maga se širi i na civile. Širenje Krav Mage u svijetu kao jednog modernog sistema samoodbrane počinje od 1996. godine usljed čega slijedi formiranje mnoštva klubova i federacija odnosno Krav Maga saveza. Ovaj sistem samoodbrane pored klubova i federacija nalazi svoje mjesto i u jedinicama policije i vojske širom svijeta. U Bosnu i Hercegovinu Krav Maga dolazi prvi put 2006. godine iz Internacionalnog Krav Maga instituta ”IKMI” iz Evropske unije. Sama IKMI federacija nastala je 2000. godine u Francuskoj i formirana je od strane međunarodnih eksperta Krav Mage. Održavanjem prvog Krav Maga seminara u Sarajevu 2006. godine počinje održavanje redovnih treninga i na kraju formiranjem prvog kluba Krav Mage u BiH, ”Krav Maga kluba samoodbrane” , koji održava redovne treninge i seminare lokalnog i međunarodnog karaktera u Bosni i Hercegovini.

Ko se sve može baviti Krav Magom?
Sistemom samoodbrane Krav Maga mogu se baviti sve zdrave osobe bez obzira na spol i godine. Jedini izuzetak u tome jeste program samoodbrane za djecu, popularni Krav Maga Kids.  Program je prilagođen djeci po principima IKMI federacije u Evropskoj uniji. Program za žene odvija se u sklopu redovnih treninga gdje žene pored osnovnih baznih tehnika uvježbavaju tehnike samoodbrane karakteristične samo za njih i situacije u kojim se mogu realno zateći.

clanak”Krav Maga klub samoodbrane” iz Sarajeva je klub borilačkih vještina koji izučava i uvježbava modernu samoodbranu i borilačke vještine, a prvenstveno Krav Magu u kojoj instruktori kluba posjeduju dugogodišnje iskustvo kroz obuku polaznika, održavanje seminara itd.  Instruktori i dio osoblja ”Krav Maga kluba samoodbrane” datira još od 2006. godine, kada je ova popularna vještina samoodbrane iz Internacionalnog Krav Maga instituta ”IKMI”  stigla prvi put u Sarajevo i u BiH uopšte. Instruktori kluba certifikovani su direktno od Internacionalnog Krav Maga instituta ”IKMI” i imaju stalne kurseve i seminare kako u BiH tako i u zemljama Evropske unije u kojima IKMI Krav Maga federacija ima svoja predstavništva.  ”Krav Maga klub samoodbrane” ujedno je i predstavništvo Internacionalnog Krav Maga instituta ”IKMI” za područje Bosne i Hercegovine.

Koja je potrebna oprema za trening?
Oprema se za početak sastoji od osnovnih stvari, a to su patike, trenerke, majica i za muškarce štitnik za genitalije.
Kako polaznik dolazi do određenih znanja i udaračkih tehnika tako se i zahtjevi za zaštitnom opremom na treningu povećavaju. Osnovni štitnik kao sastavni dio opreme je štitnik za genitalije koji zbog čestih udaraca u predjelu genitalija ima primaran značaj u opremi za trening. Napretkom u treningu dolazi do potrebe za štitnicima za potkoljenice, polaznik treba da ima rukavice, bandaže za ručne zglobove i gumu za zube kao svoju ličnu opremu. Kolektivna oprema sastoji se od fokusera za udaranje, zaštitnih kaciga za glavu, vježbovnih noževa, pištolja, palica i ostalih dodatnih sredstava koji potpomažu pojedinačnim i grupnim drilovima, uvježbavanju tehnika samoodbrane. Krav Maga klub samoodbrane posjeduje ovu vrstu opreme na zavidnom nivou. Na posebnim treninzima kada se rade određeni drilovi i simuliraju realne situacije samoodbrane koje se mogu desiti na ulici, trening se može odvijati tako da polaznik bude obučen u jaknu, cipele, hlače ili sl. s tim da se sam trening može izvoditi u prirodnim uslovima van fiskulturne sale negdje na ulici, prirodi pa čak i u zimskim uslovima kada je na ulici snijeg u cilju stvaranja realnih uslova u kojima polaznik uvježbava tehnike na realan način, tako da sama odjeća koju svakodnevno koristimo može na određenim treninzima služiti kao sama oprema za trening.

Koliko je vremena potrebno da bi se naučile osnove, koliko da bi se dobro ovladalo vještinom, a koliko da bi se postalo majstor?
Da bi polaznik kroz obuku i faze postao funkcionalan i efikasan treba redovno da vježba Krav Magu dvije do tri godine. Međutim, Krav Maga posjeduje sistem stepenovanja baznih tehnika. Tako da su za osnovu baznih tehnika potrebna 3 mjeseca nakon čega polaznik polaže za I studentski stepen. U Krav Magi po IKMI principima postoje 4 studentska stepena, specijalistička instruktorska zvanja, a to su asistent instruktora, instruktor I, II, III i IV stepen, te na kraju expert i master Krav Mage.

Naredni koraci i planovi u BiH?
U Bosni i Hercegovini pored sjedišta IKMI Krav Maga u Sarajevu u planu je održavanje seminara širom zemlje. Tuzla je prvi grad pored Sarajeva u kojem se održao seminar Krav Maga u našoj organizaciji. U pripremi je seminar i otvaranje sekcije Krav Maga u Bihaću, a zatim i u ostalim gradovima naše zemlje.

Poruka osobama koje se žele baviti Krav Magom?
Poručujem osobama koje se žele baviti ovom vještinom samoodbrane da bez straha dođu na trening. Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo iz borilačkih sportova niti poseban nivo fizičke spreme. Treninzi povećavaju samopuzdanje, tehnike su zanimljive jer se rade kroz simulaciju realnih situacija i nisu komplikovane. Treninzi donose jedno lijepo i vrijedno iskustvo koje prati druženje i odlična atmosfera među članovima kluba.

Gdje vas zainteresovani polaznici mogu pronaći?
Sjedište ”Krav Maga kluba samoodbrane” odnosno IKMI Krav Maga predstavništa za BiH je u Sarajevu, a treninzi se održavaju u sali Mješovite srednje drvno-šumarske škola na Vilsonovom šetalištu broj 11. Uskoro ćemo imati jos jednu lokaciju u Tuzli, a dodatne informacije mogu se pronaći na našoj internet stranici www.kravmaga.ba ili putem e-mail adrese info@kravmaga.ba. Detalje o IKMI federaciji, treninzima i seminaraima koji se odvijaju u Evropi i svijetu možete naći na www.ikmi.eu.

Izdvojeno:
barometar

Krav Maga – najefikasniji sistem samoodbrane

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: