FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Održan spektakularan koncert japanske grupe Wariki u Sarajevu

Sarajevska zima uz ritmove Japana
Održan spektakularan koncert japanske grupe Wariki u Sarajevu

Sinoć je u dvorani Doma mladih tradicionalna japanska muzička grupa „Wariki“ održala po prvi put koncert u Sarajevu, a u sklopu svoje regionalne turneje pod simboličnim nazivom „Dodir japanskog lava sreće“. Nastup je organiziran u sklopu XXVII međunarodnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima“, od strane Ambasade Japana u BiH, Japanske fondacije i kompanije Japan Tobacco International.
Održan spektakularan koncert japanske grupe Wariki u Sarajevu Mnogobrojni posjetitelji Doma mladih sinoć su mogli uživati u plesu i muzici iz cijelog Japana. Repertoar grupe „Wariki“ inspirisan je uličnim nastupima, kao što su šišimai (ples lavova), kagura (svjetovna muzika) i plesovima za proslave.

Posjetitelji su imali priliku osjetiti zvuke drevnih japanskih udaraljki, flauta i žičanih instrumenata: taiko, yokobue, koto, shamisen, kokyu.

Neposredno nakon nastupa članovi grupe „Wariki“ nisu krili svoje impresije koncertom. Gosp. Akira Katogi, vođa grupe „Wariki“ podijelio je sa nama svoje zadovoljstvo: „Zbog zaista iskrene interakcije sarajevske publike tokom našeg nastupa, imali smo osjećaj kao da smo pred domaćom publikom. Jako sam bio sretan što su svi prisutni shvatili poruku i suštinu naše muzike i plesa. Reakcija publike, njihov smijeh i aplauzi su bili intenzivni i na vrijeme, tako da smo bili opušteni i uživali smo u svim tačkama našeg nastupa.“

Među prisutnim gostima Doma mladih tokom koncerta bio je ambasador Japana u BiH, NJ.E. Futao Motai, uz čiju podršku je organizovan koncert. Zadovoljan ostvarenom suradnjom između međunarodnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima“ i japanskih umjetnika NJ.E. Motai istakao je: „Iako je radni dan, oduševljen sam odazivom i činjenicom da se tražila stolica više za nastup grupe „Wariki“. Nadam se da je sarajevska publika uživala u tradicionalnim plesovima i muzici Japana koja je večeras ispunila Dom mladih.“

Oduševljenje ritmovima Japana nisu krili ni brojni posjetitelji. „Nešto nesvakidašnje, nešto što nažalost nemamo priliku vidjeti tako često, stoga mi je veoma drago što sam bila prisutna večeras. Zaista sam uživala, bio je veoma interesantan nastup i nadam se da će „Wariki“ ponovo doći u Sarajevo.“, kazala je Lamija Hadžiosmanović, posjetitelj koncerta.

Muzička grupa „Wariki“ prenoseći dah Japana u Sarajevo priredila je veče za pamćenje sarajevskoj publici.

„Wariki“ su 2001. osnovali Akira Katogi i Shunsuke Kimura. Godine 2005. pridružuje im se Etsuro Ono, a gošća na ovoj istočnoevropskoj turneji je Kuniko Obina.

Japanske grupa „Wariki“ u svojim nastupima objedinjuje muziku i plesove iz cijelog Japana. Repertoar grupe inspirisan je uličnim nastupima, kao što su šišimai (ples lavova), kagura (narodna muzika i plesovi posvećeni shinto i budističkim božanstvima), muzikom i plesovima za proslave.

Grupa „Wariki“ nastupa u Japanu na različitim manifestacijama. Među značajnijim nastupima na internacionalnoj sceni izdvajaju se oni u Velikoj Britaniji, Italiji i SAD.

Objava: Pristop BH d.o.o.
16-Feb-2011 12:50;
Izdvojeno:
barometar

Promocija kreće iz Sarajeva

barometar

autor: Ivan Čavlović; Izdavač: Institut za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: