FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer
objavljeno:
19-Oct-2011 13:14 

Stian Westerhus: Novi vijek improvizovane muzike

Stian Westerhus: Novi vijek improvizovane muzike
Petnaesti Jazz Fest Sarajevo predstavit će 4. novembra na sceni Pozorišta mladih Stiana Westerhusa, mladog norveškog umjetnika čije ime postaje sve značajnije na norveškoj i evropskoj muzičkoj sceni.
Ovaj gitarista sarađuje sa značajnim norveškim muzičarima poput Nilsa Pettera Molværa, Arvea Henriksena, Paala Nilssen-Lovea i Sidsel Endresen. Za svoje je umijeće dobio norvešku nagradu za najboljeg mladog jazz muzičara godine, a na jazz festivalu u Moldeu priznanje za izniman talent. U Velikoj Britaniji je zaslužio i značajnu BBC-jevu nagradu za inovaciju u jazzu (BBC Award for Innovation in Jazz).

Njegovi performansi na električnoj gitari putovanja su u neistražene zvučne sfere. Westerhus testira mogućnosti ovog instrumenta do krajnjih granica, pri čemu prema njemu nema gotovo nimalo milosti. No, uprkos ovom, naizgled brutalnom postupku, muzika Stiana Westerhusa je neobično ekspresivna, atmosferična i podređena nekom melodičnom ozračju. Nije žanrovski ograničena, jednostavno je rezultat individualne vizije njena autora.

Britanski magazin JazzWise o Westerhusu je napisao: ''Ova muzika kao da dolazi s nekog drugog svijeta, nabijena jazzom, ali ne i njime definirana. Dobro došli u novi vijek improvizovane muzike!''

Podjećamo da kompletan program Jazz Fest Sarajevo možete vidjeti u infoBAR rubrici Dešavanja, a ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa možete rezervirati na www.jazzfest.ba.

objava: infoBAR
19-Oct-2011 13:14;
Izdvojeno:
barometar

Promocija kreće iz Sarajeva

barometar

autor: Ivan Čavlović; Izdavač: Institut za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: