FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer
objavljeno:
31-Oct-2011 11:30 

Senegalska atrakcija na Jazz Festu

clanakCheikh Lo i njegov bend kojeg čine muzičari Senegala, Urugvaja i Benina.

15. Jazz Fest Sarajevo predstavit će 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru senegalskog umjetnika Cheikh Loa i njegov bend kojeg čine muzičari Senegala, Urugvaja i Benina.

Otvoren prema različitim žanrovima i lokalnim muzičkim tradicijama, ovaj senegalski autor, ne ustručava se spojiti ono što se naizgled čini nespojivim. U osnovi njegovoga izražaja je pop plesna muzika Senegala, a na nju Lo dograđuje zvučne fragmenete drugih kultura, poput rumbe iz Konga, salse sa Kube, afro-kubanske rumbe, američkog jazza, i svega onoga što mu se jednostavno učini zanimljivim i dobrim.

Njegovi muzički počeci vežu se za 1976. godinu kada se pridužio lokalnom seoskom bendu. Početkom 80-ih preselio je u prijestolnicu Dakar i ubrzo postao traženi perkusionista tamošnje scene. Međutim, 1985. godine je emigrirao u Francusku, kupio gitaru i počeo pisati vlastite pjesme.
Cheikh Lo je 90-ih godina izdao četiri studijska albuma, a svoj prvjenac objavio je uz pomoć tada mnogo poznatijeg Senegalca Youssou N’Doura. Izdanje pod naslovom Ne La Thiass, bilo je prekretnica u njegovoj karijeri nakon koje su uslijedila mnoga priznanja i nagrade.

Loov posljednji album Jamm – ”Mir” iz 2010. godine, svojom muzikom uspijeva i da obraduje i da izazove sjetu, ali uvijek iznova slušaocu donese nešto nesvakidašnje.

Kao član mističnog bratstva murida, Lo slijedi riječi njegova osnivača Cheikha Amadu Bambe, koji je kazao: “Moli se Bogu kao da ćeš umrijeti sutra, i radi kao da nikada nećeš umrijeti.” Moglo bi se kazati da Cheikh Lo svira i pjeva upravo u skladu sa porukom ove misli – predano i sa mnogo srca.
Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa možete kupiti u box officeu u Bosanskom kulturnom centru, svakim danom od 12.00 do 22.00.


Podjećamo da kompletan program Jazz Fest Sarajevo možete vidjeti u infoBAR rubrici Dešavanja
Jazz Fest za infoBAR
31-Oct-2011 11:30 ;
Izdvojeno:
barometar

Promocija kreće iz Sarajeva

barometar

autor: Ivan Čavlović; Izdavač: Institut za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: