FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer
objavljeno:
11-Oct-2011 11:29 

Kažu da će biti magična ljepota otvaranja Jazz Festa

Kažu da će biti magična ljepota otvaranja Jazz Festa
Petnaesti jubilarni Jazz Fest Sarajevo 2011 otvorit će prvog novembra u Bosanskom kulturnom centru Richard Bona, vanredni muzičar i očaravajući vokalista, a u isto vrijeme i jedan od najcjenjenijih basista našeg vremena.

Radi se o umjetniku koji je iz malog sela na istoku Kameruna došao do nominacije za Grammy i velikih koncertnih pozornica širom svijeta, dijeleći ih sa muzičkim velikanima poput Salifa Keite, Didiera Lockwooda, Mikea Sterna, Pata Methenyja ili Joea Zawinula. Tako bi se u jednoj rečenici mogla ispričati priča ovog umjetnika koja se doima poput klišea – od potpune anonimnosti do velikog ugleda. Danas živi u New Yorku, gdje radi kao univerzitetski profesor i muzičar.

Od 1999. godine, kada je izdao prvi album kao solo umjetnik, do sada je objavio sedam studijskih i jedno live izdanje. Kroz svako do njih provlače se Bonini afrički korijeni, njegova sklonost ka majstorskim improvizacijama u jazz maniru, aktuelnost popularnih žanrova poput funka ili popa, te otvorenost prema raznolikim kulturama i muzičkim tradicijama naše planete. On je pri tome i pripovjedač koji, kako sam veli, nosi odgovornost da ovaj svijet učini nešto ljepšim. Svakako to i uspijeva.

Bonin aktuelni album The Ten Shades of Blues osobena je i lična priča o bluesu, njegovom duhu kroz zvučnu vizuru različitih lokalnih izraza – od Afrike preko Indije do Amerike. Autentične kompozicije i interpretacija uvode slušaoca u magičan svijet zadivljujuće ljepote.

Podjećamo da kompletan program Jazz Fest Sarajevo možete vidjeti u infoBAR rubrici Noćni život / Dešavanja, a ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa možete rezervirati na www.jazzfest.ba.


objava: infoBAR
11-Oct-2011 11:29;
Izdvojeno:
barometar

Promocija kreće iz Sarajeva

barometar

autor: Ivan Čavlović; Izdavač: Institut za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: