FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Beograde, Sarajevo nam je blizu - Festival sad počinje

Jadranka Stojaković otvorila koncert u Beogradu sa “Kad je pođoh na Bembašu”
Beograde, Sarajevo nam je blizu - Festival sad počinje

“Beograde, Sarajevo nam je blizu, festival sad počinje;
Sarajlije, došle da se predstave
Sarajevski dani teku usred zemlje Srbije
Donijeli su poklone
Pozorište, film i slično, razgovore, koncerte
Dobrodošli ste, mi ćemo sa vama sada da gradimo mostove
Beograd i Sarajevo
Bit će sada najbliže.”, odjekivalo je sinoć Domom sindikata u Beogradu i označilo početak petih Dana Sarajeva u Beogradu.
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Performansom aktivista i aktivistica Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda i Sarajeva počeo je festival koji se organizira u maju kao podsjećanje na mjesec u kojem je počela opsada Sarajeva 1992. Sa ciljem da se obnove stare i uspostave nove veze između ova dva grada, Festival organizira Inicijativa u saradnji sa Agencijom za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda.

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji otvaranja, Alma Mašić, direktorica Inicijative iz BiH je istakla kako je 2007. najteže bilo stati i reći naglas ono o čemu se više od decenije šutilo. „Kada smo uspjeli napraviti pukotinu u tom zidu šutnje između Sarajeva i Beograda, to je značilo samo početak procesa. Pet godina poslije dokazali smo da je Festival kao i Inicijativa mladih za ljudska prava – dinamičan, hrabar i mladalački. Ne bojimo se pomjerati granice, otvoreno, javno, jasno i glasno razgovarati o svemu što nas opterećuje, graditi odnose bez straha i predrasuda, zasnovane na toleranciji, razumijevanju uz poštovanje ljudskog dostojanstva.“, istakla je Mašićeva.

Direktorica Inicijative iz Srbije, Maja Mićić podsjetila je da je prvi festival bilo najteže organizirati, da bi 2008. sve to bilo malo hrabrije, a 2009., kada se u organizaciju uključio Grad Beograd, moglo se glasnije govoriti o svemu, da bi 2010. dobili minut-dva da govorimo o opsadi Sarajeva na javnom servisu Srbije. „Hvala svima koji devedesetih nisu šutili, hvala svima koji su svojim prisustvom sve ove godine pomogli da budemo glasniji i da se naš glas čuje dalje.“, zahvalila se Mićićeva i zaključila „Drago moje Sarajevo, hvala ti i na tome što imam privilegiju da te zovem svojim!“.

Kako je istakao Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, značaj Festivala je veliki i Agencija, koja je uključena u organizaciju već tri godine, to će činiti i dalje. „Važno je da nas Festival podsjeća na opsadu Sarajeva i na prošlost kako bismo radili na prevazilaženju prepreka i izgradnji bolje budućnosti.“, zaključio je Runić.

Poslije ceremonije uslijedio je koncert Jadranke Stojaković koji je počeo sa “Kad ja pođoh na Bembašu”, a nije nikoga ostavila ravnodušnim pjevajući svoje stare hitove kao što su “Što te nema”, “Vjerujem”, “Sve smo mogli mi”. U okviru svog nastupa, koji je održala uprkos teško narušenom zdravstvenom stanju, Jadranka je predstavila i svoj noviji opus uz muzičare iz Rovinja, te pokazala njegovu šarolikost od haiku poezije preko francuskih šansona do italijanske uspavanke.

Sutra će u okviru Festivala biti odigrana Sarajevska pozorišna tragedija, autora Peđe Kojovića, u režiji Gorčina Stojanovića, a u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Međunarodnog teatarskog festival MESS, nakon čega će uslijediti koncert benda Velahavle.

Objava: infoBAR
2-May-2011 11:16;
Izdvojeno:
barometar

Promocija kreće iz Sarajeva

barometar

autor: Ivan Čavlović; Izdavač: Institut za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: