FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer
objavljeno:
2-Nov-2011 11:24 

Violinistica Alena Baeva 04. Novembra u Sarajevu

clanakJedan je od najvećih talenata svoje generacije


Nakon uspješne turneje u Italiji, sa projektom Sconcerto, Sarajevska filharmonija vraća se svojoj vjernoj publici u Sarajevo i sprema nova iznenađenja za sve prijatelje i ljubitelje Sarajevske filharmonije.


Internacionalna saradnja se i dalje nastavlja, tako i ovaj put u goste nam dolazi mlada i uspješna violinistica iz Rusije Alena Baeva, koja će izvesti djelo P. I. Tchaikovskog Koncert za violinu i orkestar. U prvom dijelu programa koncerta orkestar Sarajevske filharmonije izvest će Šestu simfoniju P. I. Tchaikovskog poznatu kao „Patetčnu“, koja je među njegovim najizvođenijim simfonijama.

Ranije napisane simfonije P. I. Tchaikovskog uglavnom su optimistična djela nacionalnog karaktera, dok su kasnije simfonije, posebno Šesta simfonija, koja u sebi nosi duboku dramtiku emocija, tuge i sreće, obojena slutnjom očaja.

Solistica, Alena Baeva, jedan je od najvećih talenata svoje generacije. Svirala je s orkestrima poput Academije St. Martin u Fieldsu, Simfonijskim orkestrom Tokio, Orkestrom Marinsky teatar, Simfonijskim orkestrom Varšava, Radio orkestrom Njemačke filharmonije, Moskovskim solistima, Ruskim nacionalnim orkestrom. Nakon osvojene prve nagrade na prestižnom takmičenju Wieniawski u Poznanu 2001. sa samo šesnaest godina, osvojila je i Grand-prix u Moskvi Paganini 2004. kao i zlatnu medalju u Japanu 2007. Iste godine osvojila je "Triumph" nagradu, a od 2009. godine stipendista je Fonda "Orpheum" u Švicarskoj. Svira na Antonio Stradivari violini, koja je u vlasništvu Ruske državne kolekcije.

Orkestar će predvoditi uspješna dirigentica Samra Gulamović, dobitnica nagrade "Sloboda" koju joj je 2008. godine dodijelio Centar za mir Sarajevo za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu. Proglašena je za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu u Časopisu "Žena 21".
Do sada sa Sarajevskom filharmonijom dirigirala je preko stotinu koncerata u Bosni i Hercegovini kao i na koncertima van granica BiH: Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Maroku...

Koncert će se održati 04. novembra 2011. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 20:00 h. Ulaznice za prodaju će biti dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u redovnim terminima 09:00 - 12:00 i 16:00 - 19:00.

Sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 033 66 65 20 ili na www.saph.ba

JU Sarajevska filharmonija za infoBAR
2-Nov-2011 11:24 ;
Izdvojeno:
barometar

Promocija kreće iz Sarajeva

barometar

autor: Ivan Čavlović; Izdavač: Institut za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu.

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: