FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer
objavljeno:
5-Dec-2011 15:12 

Zgošćanski stećak na Trgu BiH

clanak

Na svečanoj ceremoniji postavljanja replike zgošćanskog stećka - sljemenjaka na platou ispred zgrade institucija BiH (Trg BiH 1), gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je kazao je da su „stećci po svojoj brojnosti, teritorijalnoj rasprostranjenosti, a u svojim najboljim primjercima, i po svojoj ljepoti, najznačajniji spomenici kulture u BiH“.


Behmen je istakao da „postavljanjem ove replike, Grad Sarajevo koji je podržao ovaj projekat sa 60.000 KM, želi pobuditi i probuditi našu svijest o kulturno-historijskim vrijednostima koje ova zemlja ima, potaknuti nas na zreo i odgovoran odnos prema našem kulturnom blagu i iznova oživjeti svijest o potrebi našeg aktivnog odnosa prema očuvanju ovog blaga“.
U svom prigodnom obraćanju, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, historičar prof. dr. Dubravko Lovrenović, jedan od najboljih poznavalaca fenomena stećak, je naglasio: „Željeli smo uz svesrdnu pomoć Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Alijom Behmenom skrenuti pažnju ne samo na projekat 'Tajna zgošćanskog stećka' koji će rezultirati uvrštavanjem stećaka na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, već i na činjenicu da se stećci nalaze u veoma kritičnom stanju“.
Lovrenović je dodao da ovaj projekat nema nikakvu ideološku vrijednost ili politikantsku upotrebu. Stećak je najmarkatniji kulturološki biljeg zemlje Bosne i Hercegovine te je apelirao da se ustanovi institucija za istraživanje i zaštitu stećaka.

Kipari Stijepo Gavrić i Nihad Kovačević izradili su repliku najpoznatijeg i najljepše ukrašenog stećka kod nas, tzv. zgošćanskog stećka. Radovi su počeli krajem avgusta ove godine ispred Filozofskog fakulteta, trajali su 45 dana, tako da su građanke, građani i gosti grada bili u prilici da posvjedoče klesanju zgošćanskog stećka javno. Izradu ove replike, koja predstavlja segment projekta „Tajna zgošćanskog stećka“ iniciralo je Udruženje za kulturno naslijeđe „Art Sef“.
Inače, original zgošćanskog stećka – sljemenjaka, koji je pronađen na lokaciji Donje Zgošće kod Kaknja, u vrijeme austrougarske, prenesen je u botanički vrt Zemaljskog muzeja, gdje je i danas izložen.

Proširite glas o ovom članku, kopirajte na Facebook i druge Community siteove link:
http://www.infobar.ba/k/b/gr/2011/Stecak.php

Izdvojeno:
barometar

Otvaranje zimske sezone na Bjelašnici 24. decembra

barometar

Gubici vode u mreži u rangu afričkih zemalja

barometar

Olimpijski grad je prekrasan kad padne snijeg i, kako Andrić piše, "zamete sve do kućnih vrata i svemu oduzme stvarni oblik a da jednu boju i jedan vid"

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: