FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Kukuruz šećerac obiljuje ljekovitim svojstvima

Kukuruz šećerac obiljuje ljekovitim svojstvima
Na kukuruz šećerac podsjetio me privlačan miris kuhanog i pečenog kukuruza na uličnom štandu.
Ta je jednogodišnja biljka porijeklom iz Anda i Srednje Amerike. Ima dugačke trakaste listove koji se preklapaju prema dolje u pravilnim razmacima. Također, poznat je po odvojenim muškim i žneskim cvjetovima, a plodovi su valjkasti klipovi puni zrnja žute boje koje je okružneo svilenkastim vlatima. Bere se kad se svila na klipu osuši ili kada na lagani pritisak noktom iz njega curi mlijeko.
Kukuruz šećerac je izvrstan kulinarski specijalitet jer sadrži tri puta više saharoze od drugih vrsta kukuruza. U poluzrelom stanju daje vrlo ukusno zrno koje se upotrebljava za pripremu različitih jela, od juha, variva, salata do kukuruznog brašna i pahuljica. Kuhanje i pečenje kukuruza oslobađa molekule koje štite organizam i ujedno povećavaju antioksidativnu moć kukuruza pa on štiti od raka i bolesti srca. Dakle, kukuruz šećerac nije samo izvrsna namirnica, nego donosi zaista višestruke koristi našem organizmu.

Osim u pripremi hrane, upotrebljava se u proizvodnji lijekova i kozmetičkih preparata. Dijelovi koji donose koristi su vlati i zrnje. Klipovi se beru tokom ljeta, a vlati se tada pažljivo uklanjaju. Od vlati se pripremaju različiti ekstrakti, a najčešće se upotrebljavaju zbog protuupalnih svojstava u lječenju bolesti mokraćnih puteva, propisuju se kod poremećaja jetre i žučnog mjehura. Vjeruje se da vlati mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Priprema:
stavite jednu čajnu kašiku sušenih vlati u jednu šoljicu vode
zavrijte pa ostavite da odstoji 5 minuta
pijte jednu šoljicu tri puta na dan

Iz sjemenki ili zrnja dobiva se kukuruzno ulje koje sadrži puno vitamina E i nezasićene masne kiseline. Ovaj je kukuruz dobar izvor B vitamina koji je važan za dobar rad mozga, folne kiseline koja čuva krvožilni sustav i prehrambenih vlakana koja snižavaju povišeni kolesterol što ga svrstava u vrlo zdravu biljku.

Sljedeći put kada vas primami miris kukuruza, prisjetite se i njegovih ljekovitih svojstava.

objava: infoBAR
5-Aug-2011 12:20;
Izdvojeno:
barometar

Ko prvi ulazi u restoran, ko zove konobara i ko plaća? Raščistimo jednom zauvijek.

barometar

Cijedite pomorandže, mandarine, limun i grejp, ne treba vam Coca-Cola

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: