FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Forum za razmjenu informacija o rodnoj ravnopravnosti i sigurnosti

Potreban koordiniran pristup mjerodavnih tijela pri implementaciji akcionog plana za provođenje rezolucije 1325
Forum za razmjenu informacija o rodnoj ravnopravnosti i sigurnosti

S ciljem bolje koordinacije između Vlade i nevladinih i međunarodnih organizacija, Agencija za ravnopravnost spolova BiH, NATO Štab Sarajevo i UN-ov Projekat za žene, Ured u BiH, organizuju Forum za razmjenu informacija o rodnoj ravnopravnosti i sigurnosti u BiH, 22. i 23. marta 2011. u Sarajevu.
Forum za razmjenu informacija o rodnoj ravnopravnosti i sigurnosti S ciljem bolje koordinacije između Vlade i nevladinih i međunarodnih organizacija, Agencija za ravnopravnost spolova BiH, NATO Štab Sarajevo i UN-ov Projekat za žene, Ured u BiH, organizuju Forum za razmjenu informacija o rodnoj ravnopravnosti i sigurnosti u BiH, 22. i 23. marta 2011. u Sarajevu.

Forum za razmjenu informacija o rodnoj ravnopravnosti i sigurnostiOmogućavanje koordinacije i razmjene informacija o pitanjima rodne ravnopravnosti i sigurnosti u BiH između mjerodavnih tijela, suštinski je preduvjet za operacionalizaciju Akcionog plana za primjenu Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o ženama, miru i sigurnosti.

Forum za razmjenu informacija o rodnoj ravnopravnosti i sigurnostiAkcioni plan za primjenu Rezolucije 1325 usvojilo je Vijeće ministara BiH 27. jula 2010. a jedan od ciljeva ovog Plana poziva na bolju saradnju između Vlade i nevladinih i međunarodnih organizacija.

Forum za razmjenu informacija o rodnoj ravnopravnosti i sigurnostiForum ima za cilj usredsrediti nastojanja, spriječiti dupliranje aktivnosti, ojačati koordinaciju i omogućiti partnersko djelovanje, te razmotriti naredne korake ka uspostavi održive razmjene informacija i mehanizma za koordinaciju.

O UN Rezoluciji 1325
Rezolucija UN-a 1325 usvojena je od strane Vijeća sigurnosti UN-a 31.10.2000. godine, a njen značaj je u tome što poziva na povećanje zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja, na povećanje učešća žena u odlučivanju pri rješavanju sukoba i u mirovnim procesima, ističe važnost uključivanja žena u sve mirovne operacije i mjere izgradnje mira, poziva na usvajanje rodne perspektive i mjera koje će osigurati zaštitu i poštivanje ljudskih prava žena i djevojaka.

Objava: infoBAR magazin
18-Mar-2011 21:52;
Izdvojeno:
barometar

Projekat razvoja ekološki održivih solucija iz oblasti dizajna i arhitekture BiH

barometar

Povodom sve veće pojave nezbrinutih životinja na našim ulicama udruženje za zaštitu životinja „Regnum Animalia“ je pokrenulo peticiju pod nazivom „ZA AZIL“.

barometar

Krali su mi humanitarnu u ratu, kradu mi pravo na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava... Kradu mi sve što u životu nemam... Ne kradite mi emocije!!

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: