FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Cvijeće za „RUŽE SARAJEVA“

Aktivisti Inicijative organizirali uličnu akciju povodom Dana Sarajeva

Cvijeće za „RUŽE SARAJEVA“

Deset aktivista/ica Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR BiH) je povodom Dana grada Sarajeva organiziralo uličnu akciju obilježavanja spomenika „Ruže Sarajeva“. Podsjećamo, „Ruže Sarajeva“ su vidljivi tragovi minobacačkih granata ispaljenih na grad tokom četverogodišnje opsade grada od 1992 do 1995.
Cvijeće za „RUŽE SARAJEVA“ „Na potezu od Katedrale do Trga djece Sarajeva našli smo samo tri ruže na koje smo položili cvijeće, te ih okružili trakom kako bi se na njih skrenula pažnja.“, izjavio je Adis Hukanović, jedan od aktivista koji je osmislio i učestvovao u akciji. Ističući da je ideja ove simbolične akcije bila skretanje pažnje na zanemarene spomenike koji svjedoče o opsadi grada, izrazio je žaljenje što mnoge „ruže“ više ne postoje, uslijed brojnih rekonstrukcija. „Inicijativa mladih za ljudska prava BiH ovom akcijom željela je da otrgne od zaborava autentične spomenike sarajevske opsade i drago nam je da su građani i građanke na licu mjesta pozdravili našu akciju.“, zaključio je.

Aktivisti su još položili cvijeće na Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva i ispred Vječne vatre. „Tu smo papirnatim selotejpom napisali YIHR želeći ukazati da za sjećanje i odavanje počasti nisu potrebni skupocjeni buketi već samo malo mašte i inicijative, a mi je imamo.“, poručili su aktivisti/ice Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH) obrazuje mlade ljude da kritički razmišljaju o svom okruženju i da se aktivno angažuju u promjenama u društvu. YIHR BH gradi nove veze među mladim unutar Bosne i Hercegovine, posebno uključujući podijeljene zajednice i ohrabruje europeizaciju zapadnog Balkana kroz regionalnu saradnju među mladim ljudima iz različitih država bivše Jugoslavije. Organizacija ohrabruje i podržava mlade ljude u BiH da se zalažu za socijalnu i političku akciju o pitanjima koja su bitna za mlade ljude. Ovo zalaganje uključuje promociju kulture sjećanja o ratu u BiH 1992-1995, zalaganje za zaštitu ljudskih prava, manjinskih prava, promoviranje pitanja vezanih za integraciju BiH u EU i demokratizaciju BiH i regije zapadnog Balkana.

Cvijeće za RUŽE SARAJEVA Cvijeće za RUŽE SARAJEVA Cvijeće za RUŽE SARAJEVA Cvijeće za RUŽE SARAJEVA Cvijeće za RUŽE SARAJEVA Cvijeće za RUŽE SARAJEVA
Objava: infoBAR magazin,
tekst poslan od strane: Una Bejtović
6-Apr-2011 15:22;
Izdvojeno:
barometar

Projekat razvoja ekološki održivih solucija iz oblasti dizajna i arhitekture BiH

barometar

Povodom sve veće pojave nezbrinutih životinja na našim ulicama udruženje za zaštitu životinja „Regnum Animalia“ je pokrenulo peticiju pod nazivom „ZA AZIL“.

barometar

Krali su mi humanitarnu u ratu, kradu mi pravo na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava... Kradu mi sve što u životu nemam... Ne kradite mi emocije!!

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: