FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer
objavljeno:
13-Jan-2012 13:39 

BH internet tržište rađa svoje prve milionere

clanakInvesticije u bh. net

Ovo godinu bi mogao obilježiti veliki rast u internet prodaji i to ne samo roba i usluga, nego i pružatelja tih usluga tj. portala. Sve više inostranih firmi su zainteresovane za kupovinu nekih od mnogih popularnih web stranica na BH tržištu. Najveći interes investitori su pokazali za portale za kupoprodaju, a potom za portale za vijesti.

Nekoliko projekata je prodano u proteklim godinama, a među njima najpoznatija prodaja je svakako prodaja popularnog portala www.dernek.ba za skoro milion konvertibilnih maraka. Trenutno se vrše pregovori sa većim brojem portala u BiH čija ukupna transakcijska vrijednost može prevazići pet miliona konvertibilnih maraka, što bi predstavljalo svojevrsni rekord na BH internet tržištu.

Da je tržište interesantno i za strane investicije, a ne samo preuzimanja, pokazuje nedavni ulazak hrvatskog hosting giganta Avalona, koji sada nudi svoje usluge preko www.avalon.ba i za manje od mjesec dana djelovanja, uspio da zauzme dobar dio tržišta na tom području.
Samo je pitanje vremena, kada će poznati njemački i američki internet investitori početi investirati u BH web projekte, jer su već aktivni na istom tržištu u Srbiji i Hrvatskoj. Iznosi koji služe u takvim slučajevima kao početne injekcije, često dostižu i 40 miliona eura. Preostaje samo da vidimo u kome će ti investitori prepoznati najveći potencijal.

Svake godine se sve više firmi sa registrovanom djelatnošću „informatika“ registruje u BiH, što još jednom pokazuje da BiH u određenim segmentima ne kaska za svjetskim trendovima. Takve firme se popularno zovu „startup-ovi“ i iz njih proizilazi tzv. startup kultura pa tako nastaju i startup djelovi grada pa čak i startup gradovi. U Srbiji je to svakako Beograd, u Hrvatskoj Split i Zagreb, a u BiH prednjačke Sarajevo i Banja Luka.

Za infoBAR: Nedim Šabić
www.seo.ba

Izdvojeno:
barometar

Ovo godinu bi mogao obilježiti veliki rast u internet prodaji i to ne samo roba i usluga, nego i pružatelja tih usluga tj. portala.

barometar

Banke koriste šansu

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: