FbinfoBAR
 
logo
 
 
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Značaj uzgoja uljarica za poljoprivredu BiH

  Sedam godina sigurnog partnerstva za poljoprivrednike uprkos problematici bh. poljoprivrede – BIMALov Dan Uljarica 2011

Značaj uzgoja uljarica za poljoprivredu BiH

BIMAL je po sedmi put za redom organizovao „BIMALov Dan uljarica 2011.“ Ovaj tradicionalni događaj se organizuje s ciljem kontinuirane realizacije planova za povećanje udjela domaćih sirovina u proizvodnji jedinog proizvođača jestivog ulja u Bosni i Hercegovini, a simbolično i radno označava i početak sjetve uljarica te posvećenost ove kompanije problematici bh. poljoprivrede i spremnosti za dalja ulaganja i razvoj iste.
Značaj uzgoja uljarica za poljoprivredu BiH Kako bi kao i prethodnih godina pružili stručnu pomoć poljoprivrednicima i animirali ih na uzgoj uljarica i to za sigurnog partnera koji iz godine u godinu nudi siguran otkup za sirovine uljarica po tržišnim cijenama. Priznati stručnjaci za poljoprivrednu proizvodnju: dr. Miloš Nožinić, iz Zavoda za industrijsko bilje, Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, dr. Mustafa Dželilović, iz Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo i Mihajlo Vidić, Poljoprivredni Zavod Bijeljina, su tokom radnog dijela Okruglog stola obradili temu „Osnovni zadaci i aktivnosti naučnih i stručnih institucija u razvoju poljoprivredne proizvodnje“.

U prisustvu predstavnika ministarstava za poljoprivredu RS-a, Federacije BiH i Brčko distrikta, predstavnici BIMALa, mr. Ševal Suljkanović, savjetnik Uprave za privrednu politiku BIMALa i gosp. Aleksandar Duvnjak šef sektora komercijala - sirovine, su tokom diskusije predstavili Bimalova dosadašnja dostignuća glede unapređenja poljoprivredne proizvodnje uljarica u proteklom periodu, a predstavljene su i otkupne cijene, kao i uslovi saradnje sa BIMALom za 2011. godinu. Naime, BIMAL već sedam godina nudi zagarantovani otkup po tržišnim cijenama svim poljoprivrednicima koji se odluče na uzgoj uljarica i to je veoma bitan motivacijski faktor za uključivanje svih bitnih i relevantnih institucija u razvoj ove poljoprivredne grane.

Gosp. Aleksandar Duvnjak, šef sektora komercijala-sirovine, je također pojasnio i plan BIMALa za ovogodišnju saradnju sa poljoprivrednicima: „Kao i u prethodnim godinama i tokom 2011. smo spremni pružiti stručnu i konkretnu podršku poljopvrirednim proizvođačima te obezbjediti sjeme, mineralno đubrivo i hemijska zaštitna sredstva, a podrška instituta i zavoda u procesu proizvodnje je takođe na raspolaganju. Kako je BIMAL i u prethodnim godinama pratio rast otkupnih cijena u skladu sa tržišnim kretanjima, tako je i za 2011. određena garantovana otkupna cijena sirovine 700 KM/t za suncokret i 650 KM/t za soju, što predstavlja prosječno povećanje od cca 20% u odnosu na. prethodnu godinu.“

Značaj uzgoja uljarica za poljoprivredu BiHMr. Ševal Suljkanović, savjetnik Uprave za privrednu politiku BIMALa je tokom svog izlaganja posebno naglasio BIMALova opredjeljenja, te značajnu ulogu koju imaju poljoprivredni proizvođači u njihovom ostvarenju: „Iz godine u godinu BIMAL se dokazuje kao stabilna i pouzdana kompanija koja brine o sekundarnom sektoru i nudi siguran otkup domaćih sirovina na tržištu. Oživljavanje poljoprivredne proizvodnje u BiH, stalna i uspješna saradnja sa poljoprivrednim institutima i resornim ministarstvima, te partnerski odnos sa poljoprivrednim proizvođačima su okosnica našeg opredjeljenja da površine pod uljaricama iz godine u godinu povećavamo. Ove godine namjeravamo podići količinu proizvedenog smjena na 10 000 tona i proizvođačima uz to garantovati cijenu i otkup proizvedenih kultura. S obzirom da smo u BIMALu svjesni problematike bh. poljoprivrede ovo istovremeno pokazuje da smo i dalje spremni da ulažemo i razvijamo ovu industrijsku granu jer je poljoprivreda isplativa uz saradnju svih relevantnih interesnih strana. Naše sveobuhvatno djelovanje podrazumijeva obezbjeđivanje boljih uslova za uzgoj uljanog sjemena u BiH pa samim tim i poticanje ekonomskog razvoja zemlje ali također podrazumijeva i odgovornost prema potrošačima koji zaslužuju vrhunski kvalitet gotovih proizvoda.“

7. Dan uljarica je bio i prilika da se po treći put nagrade najuspješniji poljoprivredni proizvođači koji se bave uzgojem uljarica, a koji su već dugi niz godina formirali uspješno poslovno partnerstvo sa BIMALom, te je tokom svečanog ručka održana i ceremonija dodjele nagrada koje je uručio gosp. Aleksandar Duvnjak, šef sektora komercijala-sirovine BIMALa.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Zlatna uljarica“ su – Plant d.o.o. iz Tuzle, za uspješnost u kontinuiranom održavanju kvaliteta proizvodnje, Slavko Blažević iz Brčkog, za najuspješnijeg poljoprivrednog proizvođača u 2010. i Mladen Pejin, za napredak u povećanju proizvodnje merkantilne soje i repice.

Privredna politika BIMALa se koncentriše na kontinuirano stručno osposobljavanje u cilju postizanja većih i kvalitetnijih prinosa, kreditiranje i praćenje proizvodnje uljarica i kao jedna od najbitnih stavki – zagarantovan otkup po tržišnim cijenama. Stoga je i dalje dugoročni cilj obezbjediti sigurno partnerstvo uprkos problematici bh.poljoprivrede i pokazati spremnost BIMALa za dalje ulaganje i razvoj ove industrijske grane.

objava: infoBAR magazin
sponzorisani PR članak
6-Apr-2011 16:45;
Izdvojeno:
barometar

Ovo godinu bi mogao obilježiti veliki rast u internet prodaji i to ne samo roba i usluga, nego i pružatelja tih usluga tj. portala.

barometar

Banke koriste šansu

Izdvajamo iz Kataloga objekata:
barometar

Lokum.ba, Sarajevo

Inspirisan tradicionalnom recepturom i kvalitetom Lokum.ba kreirao veličanstvene kombinacije ukusa hrane!

Komentarišite članak:
 
Marketing blok
Podijeli ovaj sadržaj:
MAG! rubrike:
Auto i Moto
Društvo
Kultura
Film
Fotografija
Hrana i piće
Ljubav i seks
Moda
Muzika
Pomozimo
Posao
Sport
Tehnologija
Zanimljivosti
Zdravlje i ljepota
Obavještenja
Pridružite nam se i Vi
Marketing blok
Fb preporuke: