Ženski vokalni ansambl “Allegro” @ Bošnjački institut, Sarajevo

Dodao Pogledano 1206 puta , 1 posjeta danas

Datum: 05/05/2012
do: 05/05/2012
Vrijeme: 20:00 to 22:00

Lokacija: Bošnjački institut, Sarajevo

Opis

IMG_0154-2JU “Sarajevo art” u sklopu Manifestacije Dani Kantona Sarajevo koja se održava od 02. do 09. maja 2012. god. organizuje koncert Ženskog vokalnog ansambla “Allegro”, koji će se održati u subotu, 05. maja u 20 sati u Bošnjačkom institutu.

Ženski vokalni ansambl “Allegro” osnovan je 1998. godine. Sačinjava ga deset djevojaka i dirigent-umjetnički rukovodilac, Samra Gulamović. Ovaj ansambl na svom repertoaru ima djela domaćih i stranih kompozitora, a naglasak se stavlja na očuvanje bogate bosansko-hercegovačke muzičke tradicije. Na Međunarodnom muzičkom festivalu u Fivizzanu, Italija, 2001. godine, u kategoriji malih vokalnih ansambala, osvajaju prvu nagradu izvodeći djela domaćih kompozitora. Poseban izazov predstavljao je nastup Drugoj Horskoj Olimpijadi u Busanu, Južna Koreja (Choir Olympics – Korea) 2002. godine. To je najveće takmičenje horova u svijetu, gdje je učešće prijavilo preko 170 horova iz 39 zemalja svijeta. “Allegro” je, u kategoriji ženski Vokalni Ansambli, osvojio srebrnu diplomu.
Godina 2003. za “Allegro” je značajna i po učešću na Festivalu “Isola del Sole”, Grado – Italija, gdje su osvojile srebrnu diplomu u svojoj kategoriji.
Godine 2007. “Allegro” učestvuje na Internacionalnom Muzičkom festivalu “Lloret de Mar” u Španiji i tom prilikom biva proglašen najuspješnijim horom festivala. Ansambl dobiva poziv za ponovno učešće na spomenutom festivalu u junu 2012. godine.

Koncert Sarajevskog gudačkog kvarteta (45. godina rada pod rukovodstvom prof. Dževada Šabanagića), održaće se u nedjelju 06. maja, u 20 sati u Bošnjačkom institutu. Nakon duže pauze publika će opet biti u prilici da posluša koncert ovog izvanrednog gudačkog kvarteta. Snimci sa nastupa kvarteta u opkoljenom Sarajevu obišli su svijet, a Kvartet je postao svojevrstan simbol duhovnog otpora Sarajeva.
Sarajevski gudački kvartet počeo je sa radom 1968.god. na inicijativu tadašnjeg profesora Muzičke akademije u Sarajevu Kurta Hauzera u čijoj je klasi završio prvi violinista i šef kvarteta, Dževad Šabanagić. U tom periodu Kvartet djeluje u sastavu: Dževad Šabanagić – I violina, Branko Glumac – II violina, Vinko Kepnik – viola i Branko Huterer – violončelo. Poslije dvije godine rada, violončelista Huterer odlazi u JNA i na njegovo mjesto dolazi Petar Olenjuk. U ovom sastavu djeluju do 10 godina i nastupaju širom ex-Jugoslavije, te odlaze na turneju u SSSR.
Osamdesetih godina bolesnog violistu Kepnika zamjenjuje Nikola Foretić, a violončelista Branko Huterer ponovo zauzima mjesto u kvartetu koji u ovom sastavu djeluje do rata. Nastupaju na festivalima: Budva – Sveti Stefan, Opatska tribina (festival savremene muzike), Sarajevske večeri muzike – SVEM sa tematikom L. van Beethoven, A.Dvořak. Snimaju za RTV BiH.
Već 1991/92. Dolazi do privremenog zatišja rada Sarajevskog gudačkog kvarteta. Zbog ratnog vihora i agresije koja se priprema, sve se na neki način razilazi. Branko Glumac, bolestan i operisan, odlazi na Pale, Branko Huterer angažuje se u politici, Nikola Foretić odsječen od grada. Tada se pojavljuju violinisti Miomir Vlačić i Kamenko Ostojić, violistica Dijana Ihas i violončelista Miron Strutinski. Počinju saradom jula 1992. godine da bi poslije mjesec dana Miomir Vlačić bio teško ranjen i 27.10.1992. godine preminuo od posljedica ranjavanja. Odmah poslije Vlačićevog ranjavanja, Dževad Šabanagić preuzima vodstvo kvarteta, te rade i nastupaju skoro svaki dan. Ponovo se desio nemio događaj: Kamenko Ostojić preminuo je prirodnom smrću 17.12.1992. godine. Njegovo mjesto nasljeđuje Hrvoje Tisler i rad kvarteta se nastavlja. Granatiranje grada je svakodnevno, ali kvartet radi svaki dan i održava probe i koncerte, najprije u stanu Mirona Strutinskog, a poslije u stanu gitariste Ivana Kalcine, s kojim kvartet održava i plodnu umjetničku saradnju.

Na prijedlog za saradnju direktora Kamernog teatra ‘55, gospodina Gradimira Gojera, Sarajevski gudački kvartet potpisuje 24.04.1993. godine ugovor o dugoročnoj saradnji i dobija naziv Gudački kvartet Kamernog teatra ‘55 Sarajevo. Od tada kvartet ima obezbijeđen prostor za rad u kome održava svakodnevne probe i koncerte. U tom ratnom periodu brojne svjetske TV kuće bilježe rad kvarteta i obavještavaju svjetsku javnost o ovom vidu duhovnog otpora agresiji

Intenzivan rad sa brojnim koncertima u gradu motiviše redatelja Vefika Hadžismajlovića za snimanje dokumentarnog filma o ovoj četvorici umjetnika. Film nastaje pod nazivom „Sarajevski gudači“ u producentskoj kući SAGA, a premijera filma održava se u Kamernom teatru ‘55 09.04.1994. godine. Film se prikazuje u mnogim zemljama svijeta kao izuzetan „svjedok“ duhovnog otpora našeg grada.

Poslije više od 250 koncerata i nastupa u ratu, maestro Šabanagić nastoji obnoviti rad i u tome uspijeva krajem 1996. godine. Kvartet je u obnovljenom sastavu imao brojne koncerte u FBiH, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Portugalu, Španiji i Češkoj. Snimili su i tri CD-a, a maestro Šabanagić jedan solistički CD.

Kvartet danas djeluje pod prvobitnim nazivom Sarajevski gudački kvartet, u sastavu: Dževad Šabanagić, I violina, Korina Stambolić, II violina, Ivana Papišta, viola i Bogumila Kamenjašević, violončelo.
Prije koncerta biće prikazan film „Sarajevski gudački kvartet“autora: Vefika Hadžismajlovića (iz ratnog perioda)

Na programu će biti izvedena djela T.Uhlika, Đ. Jusića i A.Dvoraka

Ulaz na ove koncerte je slobodan, sve dodatne informacije o programima se mogu dobiti na br. 033. 207-921

Kategorija: Kulturni koncerti.Oznake: Bošnjački institut, koncert, Sarajevo i Ženski vokalni ansambl "Allegro".

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja