Udruzenje za afirmaciju kulture i umjetnosti ”Zvono” @ BBI Centar, Sarajevo

Dodao Pogledano 867 puta , 1 posjeta danas

Datum: 04/05/2012
do: 04/05/2012
Vrijeme: 12:00 to 14:00

Lokacija: BBI Centar, Sarajevo

Opis

kolaz1-2U duhu približavanja umjetnosti, umjetnika i publike, u namjeri da se javno predstavi proces nastanka djela nekih od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, Udruženje za Afirmaciju kulture i umjetnosti ”Zvono”, u saradnji sa Općinom centar i BBI Centrom, povodom Dana općine Centar, posjetiteljima ispred BBI Centra, u petak, 4. maja 2012. od 12 do 16 sati omogućiće posmatranje procesa nastanka umjetničkog djela, od klasične skulpture preko crteža do slike, u različitim tehnikama i sa potpisom autora različitih senzibiliteta.

Pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže tokom realizacije nesvakidašnjeg umjetničkog događaja, a medije da nas posjete u 13h sati kada će moći razgovarati sa autorima i zabilježiti atmosferu nastanka djela.

Radovi nastali na likovnoj radionici na otvorenom biće izloženi narednog dana, u subotu, 5. maja 2012. u Kafe-galeriji ”Zvono”, Ulica Hamdije Kreševljakovića 17. Izložba će biti otvorena u 13 sati a moći će se pogledati do 12. maja svakog dana od 18 sati.

Učestvuju:

Gordana Anđelić Galić , savremena bosanskohercegovačka umjetnica, diplomirala na odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama i osvajala nagrade u BiH i inostranstvu.
Direktorica je galerije Collegium Artisticum.

Stijepo Gavrić, bosanskohercegovački kipar koji se bavi klasičnom skulpturom, Srednju školu primjenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti, odsijek kiparstvo, završio je u Sarajevu.
Izradio je repliku Zgošćanskog stećka I spomenik Abdulahu Nakašu , autor je biste Ive Andrića, Zije Dizdarevića i Dragana Dujmušića, figure sv. Nikole Tavelića I mnogobrojnih portreta.
Od 1985. radi u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti.

Jesenko Gavrić, najmlađi učesnik u radionici, završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2011 godine, odsjek slikarstvo. Izlagao na više kolektivnih izložbi.

Dženan Hadžihasanović, jedan je od osnivača likovne grupe Color Crew, jedine koja se u Bosni I Hercegovini bavi bodypaintom. Svojim performansima I akcijama u javnom prostoru ukazuju na loše stanje u državi I društvu.

Nela Hasanbegović, diplomirala je I magistrirala na odsijeku za kiparstvo sarajevske likovne akademije. Na brojnim samostalnim I kolektivnim izložbama izlagala je u zemlji I inostranstvu, osvajajući nagrade među kojima je nagrada za nove medije na šestoaprilskoj izložbi u Collegium Artisticumu, nagrada na mostarskom analu crteža I na Salonu mladih uz dva puta osvajanja priznanja za najboljeg studenta na ALU.

Muhamed Kafedžić – Muha , student je postdiplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek slikarstvo. Njegov rad najviše je inspirisan japanskom kulturom uz ocjene da je riječ o djelima koji prevazilaze postojeće obrasce bosanskohercegovačke I regionalne umjetničke produkcije.

Emir Kapetanović, završaio je kiparstvo na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti.
Jedan je od inicijatora projekta ”Barake”.
Bavi se restauracijom i konzervacijom zidnog slikarstva.
Iza sebe ima borjne izložbe u zemlji i inostranstvu.

Daniel Premec, diplomirao je i magistrirao na odsijeku za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje je danas zaposlen.

U svom umjetničkom radu koristi različite medije, skulpturu, video, objekte i performanse.
Iza sebe ima brojne izložbe u zemlji u inostranstvu. Između ostalog nagrađen je na međunarodnom simpozijumu skulpture Friuli Venezia Giulia I nagradom ‘’Collegium Artisticum’’ za nove medije .

Kategorija: Kulturna dešavanja.Oznake: BBI Centar, Sarajevo i Udruzenje za afirmaciju kulture i umjetnosti ''Zvono''.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja