The Illusionist: rođendan nijemog filma @ Kriterion, Sarajevo

Dodao Pogledano 609 puta , 1 posjeta danas

Datum: 22/03/2012
do: 22/03/2012
Vrijeme: 20:20 to 22:00

Lokacija: Kriterionu, Sarajevo

Opis

kriterion-the-illusionistThe Illusionist: rođendan nijemog filma u Kriterionu

Dana 22. marta u svijetu se slavi rođendan nijemog filma, a veliku zaslugu za to imaju i braća Lumière. Taj dan i u Kriterionu ćemo obilježiti na skroman, ali ipak prigodan način.

Tokom čitavog dana u našem mobility roomu ćete imati priliku da gledate filmove braće Lumière. Inače, oni su bili jedni od pionira filmske umjetnosti još od davnog 19. stoljeća. Svoju prvu filmsku projekciju su održali 1895. godine u Parizu, a ta projekcija se sastojala od deset kratkometražnih filmova, uključujući i njihov prvi film “Radnici napuštaju Lumière fabriku”. Oni su također napravili prvi korak ka filmskoj komediji.

U 18 sati u kino sali vas čeka projekcija iznenađenja, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

U 20:20 sati u kino sali će se održati projekcija filma “Iluzionist”. U pitanju je škotsko – engleski animirani film, a režiju potpisuje Sylvain Chomet. Scenarij je baziran na priči francuskog mimičara, režisera i glumca Jacques Tati-a iz 1956. godine.

Mnoge kontraverze su okruživale ovaj film, iz razloga što je priča zapravo lično pismo kćerki Jacques Tati-a. Film govori o iliuzionisti, koji se nalazi u ličnoj krizi i u izoliranom društvo susreće mladu djevojku koja za njega vjeruje da je pravi mađioničar. Režiser film opisuje, ne kao ljubavnu priču već kao odnos između oca i kćerke, koji na sebi specifičan način pokušava da shvati šta znači ljubav i suosjećanje.

Prvi isječak filma je bio prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2008. godine, a svoju premijeru film je doživio na Berlinaleu u februaru 2010. godine.Film je bio nominiran za sve značajnije filmske nagrade, među kojima se izdvaja nominacija za Oskara, Evropsku filmsku nagradu i Zlatni globus. Film je ssvojio Cesar nagradu za najbolji animirani film u februaru 2011. godine.

Kategorija: Kriterion Sarajevo.Oznake: Kriterion, rođendan nijemog filma, Sarajevo i The Illusionist.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja