Prva Internacionalna škola fotografije @ Počitelj, Bosna i Hercegovina

Dodao Pogledano 1000 puta , 1 posjeta danas

Datum: 05/07/2012
do: 05/07/2012
Vrijeme: 19:00 to 21:00

Lokacija: Počitelj, Bosna i Hercegovina

Opis

1Poslije niza godina pedagoškog «odsustva» Erol Čolaković Šehić se vraća temi vuzualne edukaciji,ovoga puta ne u dalekoj Španjolskoj nego u ishodičnom prostoru BiH umjetnosti, Počitelju, na području djelovanja Umjetničke kolonije ULU BiH-a.

Ovogodišnja ljetnja škola je zamišljena kao niz jednakih jednotjednih seminara u kojima polaznici kroz praktičan rad savladavaju i uče kako riješiti postavljene situacije. Vanredna okolina Počitelja: Vodopad Kravice, Hutovo Blato, Mogorjelo, Radimlja, Daorson, Gabela, najbolji su background koji polaznici trebaju da osjete i snime. Poslije analize izabranih eksterijera i enterijera polaznici seminara trebaju da odluče da li će u prostore ukomponirati osobu ili osobe koji predstavljaju svijet mode, erosa, akta, odnosno maske koju će vanredno postaviti Profesorica Zana Šutrović, internacionalni majstor maske.

Kada smo kod predavača veoma važno je naglasiti da osim profesora iz Velike Britanije, Španije, Njemačke, participiraju i najveća imena fotografije i vizualne expresije: Stipe Božić – alpinist i putopisac (Split – Hrvatska), Mr Joško Jerončić – redatelj i Direktor Multimedialnog Centra iz Splita ( Hrvatska), Branislav Brkić -predsjednik Foto saveza Srbije (Beograd) , Goran Kukić ULPU Srbije, ULUPUBiH fotodizajner – (Sarajevo/ Beograd) …

Sam pokretač škole gospodin Erol Čolaković Šehić je istaknuti član ULUPUBiH-a dobitnik dviju godišnjih nagrada iz oblasti fotografije, Kandidat majstora Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH-a i član Udruženja filmskih radnika BiH-a.

Stečeno pedagoško iskustvo u Španiji konkretno u Barceloni- Cataluna dovelo je ovog internacionalnog poznatog i priznatog umjetnika, Grand Prix de Rome 1981 za fotografiju, Premio Ondas Barcelona 1988 za film »Prozor na kraju svijeta», do momenta kada je logikom tržišta i sam pokrenuo svoj projekat Europski filmski Centar u Barceloni 1999, u kojem je direktor i izvršni producent. U prvoj godini postojanja producentska kuća unutar centra je dobila subvenciju Ministarstva kulture Kraljevine Španije za dva filmska projekta.
Ovogodišnja jednotjedna predavanja koja se održavaju u periodima 1.07 – 8.07.2012 , 22.07 – 29.07.2012 i 30.07 – 5.08.2012 samo su začetak jednog razvojnog pedagoškog procesa koji bi se u svojoj konačnici trebao pojaviti kao budući Internacionalni Multimedijalni Centar u Počitelju.

Broj polaznika na školi koji konače u kući Gavrankapetanovića u Internacionalnoj umjetničkoj koloniji je ograničen na petnaest, a isti trebaju da imaju digitalne fotoaparate i po mogućnosti laptop !
U cijenu je uračunat polupansion, noćenje radni izleti – Vodopad Kravice, Mogorjelo, Radimlja, Hutovo Blato i delta Neretve kao i posjete objekata vanredne arhitektonske i estet ske vrijednosti u Hercegovini.
Organizatori se obavezuju da po završetku škole organiziraju izložbu u Galeriji Boris Smoje u Sarajevu gdje bi se svaki plaznik predstavio sa jednim radom dimenzija 50 x 60, a izložba bi poslije doživjela svoju BiH širu promociju…

Cijena za polaznike koji spavaju u Internacionalnoj umjetničkoj koloniji u Počitelju je 250 Eura,a onih koji ne koriste ove kapacitete je 125.

Kategorija: Ostalo.Oznake: Bosna i Hercegovina, Počitelj i Prve Internacionalne škole fotografije.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja