Priča o tangu – Tango Story

Dodao Pogledano 1008 puta , 2 posjeta danas

Datum: 17/02/2012
do: 17/02/2012
Vrijeme: 20:00 to 22:00

Lokacija: Bosanski kulturni centar, Ćemaluša ½, Sarajevo

Opis

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJU “Sarajevo art” sa zadovoljstvom najavljuje koncert “PRIČA O TANGU- TANGO STORY”, svjetski poznatih virtuoza, STEFANA MILENKOVIĆA, violina i Marka Hatlaka, solo harmonika (Slovenija), uz vokalno-instrumentalni Ansambl ArsTango (Slovenija).

Koncert će se održati u petak, 17. februara, u Bosankom kulturnom centru u 20 sati.
Na koncertu će biti izveden repertoar najpoznatijih i naljepših kompozicija za tango koje su napisali legendarni Astor Piazzola, Carlos Gardel, J. Carlos Caceres…

U ovom muzičko-scenskom eksperimentu uz strastvenu muziku, ples i priču doživjet ćete i atmosferu milonge…a karizmatičnog violinistu Stefana Milenkovicha otkrit ćete u novoj ulozi ,u kojoj ga poznaju samo neki – kao pasioniranog tanguerosa!

ARS TANGO je projekt organizacije ARSANA iz Ptuja i izvrsnih akademskih solista jazz i klasične muzike, koje povezuje ljubav prema temperamentnoj argentinskoj muzici. Grupa najviše izvodi tango nuevo legendarnog Astora Piazzolle, kompozitora i virtuoza koji je zaslužan za popularizaciju i evoluciju tanga, ali se na njihovom repertoaru nalazi i stari hitovi tanga vieho. Surađuju sa međunarodno poznatim i renomiranim solistima.

Vokalno-instrumentalni Sastav ARS TANGO, Slovenija
(Marko Korošec – gitara, Luka Herman Gaiser – kontrabas, Mladen Delin – klavir, Primož Vidovič – tenor, Ana Delin – sopran)
Plesački par Mateja Juvan i Uroš Andić

Vrhunski solisti i ansambl koji čine muzičari, iako po godinama mladi, ali vrlo zreli umjetnici i na svojim instrumentima međunarodno priznati muzičari, povest će publiku na putovanje od starog Tanga Vieha iz gostionica do Tanga Nueva – klasičnog savremenog tanga…

Konceptualno osmišljen odabir muzike nastale u posljednjih stotinu godina izražava ljubav, strah, mržnju, apokaliptično stanje sve do meditativne atmosfere. Zato očekujte puno temperamenta, snažnu dinamiku i naboj !

Program:
C. di Sarli, G.H. Matos Rodrigues, C. Gardel, J. C. Caceres, Orquestra Tipica-F. Canaro, C. du Soleil, A.Piazzolla, U. Rojko, R.G. – Fons/J. – L. Matinier

Prodaja i rezervacija ulaznica putem telefona 216 – 167 , JU “Sarajevo art” Ćemaluša ½, ili na blagajni BKC-a.


Ideja o projektu Priča o tangu
nastala je prilikom Stefanovog gostovanja s violinskim recitalom uz pijanisticu Srebrenku Poljak na slovenskome festivalu Art Ptuj 2010. godine.
U opuštenom razgovoru nakon koncerta umjetnički voditelj Festivala, pijanist Mladen Delin ujedno i voditelj vokalno-instrumentalnog ansambla ArsTango u okviru umjetničke organizacije Arsana, predložio mu je suradnju na zajedničkom tango projektu, uz solistu harmonikaša Marka Hatlaka koji je također slušao Stefana te večeri. Milenkovichu zaista nije mnogo trebalo za pristanak, s obzirom da je posljednjih nekoliko godina pasionirani tangueros te i u program svojih koncerata uključuje djela Astora Piazzolle. Imao je dvije želje – da se u repertoar Priče o tangu, uz poznate tango teme i Piazzollin tango nuevo uključe i neki od nastarijih tango vieho koje smatra sjajnim djelima koje treba izvući iz prašine i češće izvoditi, te da ima mogućnost zaplesati na pozornici! Dogovor je pao, uslijedila je velika jesensko-zimska prepiska preko oceana, usklađivanje repertoara, izrada aranžmana te probe i prvi vrlo uspješan nastup za prijatelje u maju 2011. u Ptuju. Dogovoreno je i da se program prijavi kao jedan od službenih programa Maribor – Europska prijestolnica kulture – EPK, što je i postignuto (uz Maribor, status EPK imaju i okolni gradovi Ptuj, Novo Mesto, Slovenj Gradec, Velenje, Murska Sobota …) . Službeno predstavljanje zakazano je u Ptuju 28. jula 2012.


Do sada je program pretpremijerno izveden uz ovacije publike i odlične kritike:

- na 20-tom međunarodnom festivalu Kastafsko kulturno leto 17. jula 2011. na atraktivnoj otvorenoj sceni Crekvina
- na koncertu u dvorani Banski dvor u Banja Luci 18. jula 2011. u organizaciji Udruženja muzičkih umjetnika R. Srpske, čiji je prihod bio namijenjen stradalnicima poplava u Bosanskoj Posavini
- na 5. Međunarodnom festivalu akustične glazbe u FA FEST u Zaprešiću 19. novembra 2011.

U februaru 2012 planirana je manja turneja u Sloveniji, tako da će prije Sarajeva ovaj spektakl moći doživjeti publika u Sežani 13.02. , Celju 14.02., i Tolminu 15.02.

Zbog zauzetosti glavnog solista Stefana Milenkovicha, ali i ostalih izvođača, sljedeći koncerti najavljeni su za prvu polovinu jula 2012.

STEFAN MILENKOVIĆ, violina
Biografija

Stefan Milenković jedinstven je umjetnik izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti. Njegova glazbena filozofija, kao i životni stil odražavaju istinsku eklektičnost. Maestro MIlenković nastoji se kroz istraživanje općeljudskog i glazbenog nasljeđa i iskustva izravno povezati s publikom i ponuditi joj poticajne, energične i uzbudljive izvedbe.

Sezona 2010-11. uključuje nastupe sa Beogradskom filharmonijom pod vodstvom Sir Nevila Marinera, orkestrom Radio Televizije Slovenije predvođen dirigentom En Shao, Simfonijskim Orkestrom iz Adane i Izmira sa Ibrahimom Yazici. Protekle godine posebno je bila istaknuta suradnja s lutnjistom i gitaristom Edinom Karamazovim koja je obuhvatila veliku turneju po Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, kao i snimanje CD-a i nastup na ovogodišnjem Guitar Art Festivalu u Beogradu. Njegov najnoviji projekat, kao glazbenika širokih stilskih interesa, predstavlja intenzivna suradnja sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim i njegovim triom, čime g. Milenković istražuje carstvo improvizacije i akustično-električne violine. Također će ove sezone biti prikazan i Koncert za violinu Rudolfa Hakena napisan za g. Milenkovicha a bit će izveden na festivalu NOMUS u Novom Sadu.

Violinist Stefan Milenković međunarodno je priznat po izuzetnoj umjetničkoj osobnosti te po životnoj posvećenosti humanitarnim ciljevima. Među njegovim međunarodne nastupe uz orkestre ističu se nastupi uz Berlinski simfonijski orkestar, Helsinšku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju, Beogradsku filharmoniju, Orkestar Radio Francuske, Orkestar Bolshoi Teatra, Nacionalni Orkestar Belgije, Komorni orkestar Orpheus, Aspenske kamerne simfoničare, Simfonijski orkestar Indianapolisa, Meksičke državne simfoničare, Simfonijski orkestar države Sao Paolo u Brazilu, te Simfonijske orkestre Melbournea i Queenslanda u Australiji. Kao strastveni kamernii glazbenik, redovito nastupa u ciklusu Jupiter Chamber Music Series (New York City) i jedan je od osnivača kamernog ansambla Corinthian Piano trio, a odnedavno je član Formosa kvarteta..

G. Milenković duboko je posvećen međunarodnim humanitarnim pitanjima. U Beogradu je 2003. godine dobio priznanje kao «Najhumanija osoba godine». Sudjelovao je također i u brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu, uz umjetnike poput Placida Dominga, Lorina Maazela, Alexis Weissenberg i Yehudi Menuhina.

G. Milenković započeo je karijeru veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao petogodišnjak. U dobi od šesnaest godina bio je finalist ili jedan od nagrađenih na Međunarodnim violinskim natjecanjima u Indianapolisu (SAD), Queen Elisabeth (Belgija), u Hannoveru (Njemačka), Tibor Varga (Švicarska), Rodolfo Lipizer (Italija), Paganini (Italija), Ludwig Spohr (Njemačka), kao i na Natjecanju Yehudi Menuhin (V. Britanija).

Diskografija g. Milenkovića obuhvaća 4 komercijalna izdanja za talijansku etiketu Dynamic, te brojne snimke za beogradsku etiketu PGP. Nakon višegodišnjeg poučavanja na Predfakultetskom odjelu kultne umjetničke škole Juilliard (New York, SAD) zajedno sa Itzakom Perlmanom, preuzeo je poziciju profesora violine na Sveučilištu Illinois (Urbana-Champaign, SAD).

Marko Hatlak, slovenski harmonikaš, 1980, Ljubljana

Harmonikaš Marko Hatlak solistički se prvi puta predstavio nakon završene osnovne škole u Idriji. Put ga je vodio u Ljubljanu, gdje je nastavio školovanje na Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi. Studij koncertne harmonike nastavio je u Weimaru uv Njemačkoj, gradu Goethea, Schillera, Liszta i Bacha, gdje se obrazovao na Visokoj školi za glazbu Franza Liszta (Hochschule fur music “Franz Liszt”). U razredu prof. Ivana Kovala je godine 2004 . zaključio studij s pedagoškom diplomom. Svoje znanje je nadopunjavao na majstorskim tečajevima kod međunarodno priznatih profesora, kao što su Matti Rantanen, Hugo Noth, Margit Kern i Stefan Hussong. Najviše ga je oduševio Stefan Hussong, kod kojega je nastavio i zaključio postdiplomski studij na Visokoj školi za glazbu u Würzburgu (Hochschule fur music Würzburg). Umjetničku diplomu stekao je 2006. a koncertnu u veljači 2008. godine.
Za sobom ima velik broj solističkih nastupa, kako u inozemstvu tako i u Sloveniji. Svirao je u Parizu, Berlinu, Münchenu, Dubrovniku… U Ljubljani se kao solist predstavio sa: simfonijskim orkestrom Moskovske filharmonije, Big Bandom RTV Slovenije, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija. Nastupio je na recitalu u ljubljanskoj crkvi sv. Nikolaja, na festivalu suvremene glazbe Predihano v filharmoniji, na Jesenskim serenadama 2009, na kojima je praiveo djelo mladoga švedskog skladatelja Henrika Ajaxa. U aprilu 2008. Predstavio se samostalnim recitalom u Jeni (Njemačka), godine 2009. Nastupio je na međurodnom festivalu u gradu Bystrice pod Hostynem (Slovačka) te izveo solistički koncert na međunarodnom festivalu u Bergamu (Italija).

Posvećuje se također i dobrotvornome radu, što potvrđuje njegovo umjetničko vodstvo i sviranje na dobrotvornom koncertu za prvu kuću slovenskoga Hospicija, u oktobru 2009.

Marku se oduvijek sviđa tango. Godine 2000. Utemeljio je međunarodnu skupinu Distango, s kojom je koncertirao po Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoji, i dr. U produkciji radio postaje Varšava snimio je sa Distangom kompakt disk (nosač zvuka), za slovenski film Tango-5 je spomenutom grupom aranžirao i snimio glazbu. Godine 2004. Osnovao je skupinu Funtango, s kojom je snimiol kompakt disk s naslovom “History”, koja je objavljena 1. septembra 2008. Pod etiketom Založbe kaset in plošč RTV Slovenija.
Značajna je bilo suradnja sa plesačima SNG Opera in balet Ljubljana u predstavi Tango za Rachmaninova, a tijekom ljeta 2009. Ostvario je niz uspješnih gostovanja na međunarodnim festivalima u Hrvatskoj (Dalmacija). S obje skupine pobudio je u Sloveniji veliko zanimanje za »tango nuevo».
U filmu Harmonikaši, režisera Dušana Moravca, bio je predstavljen kao jedan od šest najznačajnijih slovenskih harmonikaša.

Godine 2009. Napisao je glazbu za predstavu Žrelo, koja je bila uprizorena u ljubljanski Drami.

Repertoar Marka Hatlaka čine djela suvremenih skladatelja (među njima su Uroš Rojko, Jukka Tiensu, Conrado del Rosario, John Cage, Lothar Klein, Sofia Gubaidulina, Toshio Hosokawa, Georg Katzer…) te starih majstora (Bach, Mozart, Albinoni, Scarlatti, Vivaldi…), Poseban značaj u svojem djelovanju daje glazbenom stvaralaštvu Astora Piazzolle.
Sa glazbom Piazzolle nastupio je u duetu s klarinetistom Matom Bekavcem u maju 2008. u Slovenskoj filharmoniji (komorni ciklus Noć, pod umjetničkim vodstvom Mate Bekavca),
Marko Hatlak surađuje s priznatim glazbenicima kao što su Stefan Hussong, sopranistica Irena Preda, violončelistica Karmen Pečar, klarinetist Mate Bekavac, harfistica Mojca Zlobko, pianistica Miho Maegaito, i dr. s kojima u duetima stvara svoju vlastiti glazbeni izraz. Godine 2004. postao je i članom skupine Terrafolk, koja koncertira diljem Europe. Skupina Terrafolk Primila je velik broj uglednih europskih nagrada. Najprestižnija među njima je “BBC World Music Award” za najbolju skupinu uživo.

Kategorija: Kulturni koncerti.Oznake: BKC, Bosanski kulturni centar, Marko Hatlak, Priča o tangu, Sarajevo, Sarajevo art, Stefan Milenković i Tango Story.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja