Ples na točkovima

Dodao Pogledano 577 puta , 1 posjeta danas

Datum: 17/07/2012
do: 24/07/2012
Vrijeme: 21:00 to 23:00

Lokacija: SARTR, Sarajevo

Opis

znak-na-tockovimaPripreme na realizaciji sedmodnevne radionice „Na točkovima“ , koja počinje 17. jula u prostoru Sarajevkog ratnog teatra u organizaciji Udruženja „Kontakt“ privode se kraju.

Udruženje Kontakt, koje ima za cilj podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH i na ovaj način želi kroz pozorišni diskurs utjecati na podizanje svijesti o svakodnevnoj diskriminaciji i preprekama sa kojom se susreću osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.
Izvršna producentica projekta Narcisa Cvitanović o cilju održavanja radionice kaže: „Pokušaćemo ohrabriti učesnike u otvaranju i prihvatanju sebe kroz scenski izraz, u upoznavanju novih potencijala tijela i negovog kretanja i stvaranju novih mogućnosti komunikacije, interakcije i socijalizacije.“

Voditelj radionice Aleksandar Josipović, profesionalni plesač i predavač u oblasti plesne terapije i savremene psihologije, istakao je: „Ova radionica pruža učesnicima priliku da učine nešto bolje za sebe, da budu u skladu sa svojim tijelom, emocijama, mislima, kao i sa drugim ljudima. Otkrivanje novog pokreta može biti nagovještaj pozitivnih promjena u drugim segmentima života. Uz ples i muziku, prirodne okidače hormona sreće, put promjene može biti lak, kreativan i zabavan.“

Jedan od učesnika radionice, Jasmin Džemiđić smatra pohvalnim svaki projekat koji ima za cilj da socijalizira i pokrene osobe sa invaliditetom.
„Ovaj i slični projekti su odlična prilika da se prije svega mladi ljudi koji imaju neko tjelesno ostećenje, više aktiviraju u društvena zbivanja, a pozorište pruža dobru priliku za to. Ja posebno gajim veliku ljubav prema teatru, tako da se radujem ovom novom iskustvu. Lijepo je da se neko sjetio i ove populacije koja je poprilično zaboravljena i malo zastupljena u društvu. Zato hvala svima koji su odgovorni za ovaj projekat uz nadu da ce ih biti jos više i da će interesovanj za ovakve stvari biti sve veće i to na obostrano zadovoljstvo.“ izjavio je Jasmin Džemiđić.

Pored osoba sa invaliditetom u radionici učestvuju i profesionalni glumci i glumice: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Džana Pinjo, Boris Ler, Jasenko Pašić i Alban Ukaj.

Po završetku sedmodnevne radionice svi zainteresovani će imati priliku da 24. jula 2012. sa početkom u 21.00 sati u Sarajevskom ratnom teatru prisustvuju finalnoj prezentaciji radionice, nakon koje će biti organizovana i diskusija sa publikom.

Kategorija: Ostalo.Oznake: Ples na točkovima, Sarajevo i SARTR.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja