Konzervatorski dosje @ Muzej Republike Srpske, Banja Luka

Dodao Pogledano 759 puta , 1 posjeta danas

Datum: 19/04/2012
do: 19/04/2012
Vrijeme: 19:00 to 21:00

Lokacija: Muzej Republike Srpske, Banja Luka

Opis

zateceno-stanje-poledjina-ikone-2JERUSALIMSKA IKONE

U okviru obilježavanja Dana Grada Banja Luke u četvrtak 19. aprila 2012. godine u 19 sati u Muzeju Republike Srpske biće otvorena izložba “Konzervatorski dosje” koja će javnosti predstaviti višemjesečni proces konzervacije i restauracije četiri velike ikone “Jeruzalema”.

U Centru za restauraciju i konzervaciju Muzeja Republike Srpske od listopada 2010. godine sustavno se radi na konzervaciji i restauraciji četiri “jeruzalemske” ikone. Ikone su donesene u muzej u veoma lošem stanju. Nakon uvida u stanje ikona vidjelo se da predstoje opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi. Tim koji obavlja restauraciju čine viši konzervator Dijana Pešikan – Egić, vanjski suradnici Đurđica Bjelošević, konzervator restaurator i Marko Katić, povjesničar umjetnosti koji je obradio ikone s aspekta povijesti umjetnosti.

Sve faze rada na ikonama su dokumentirane, fotografirane, opisane i sa crtežima i kalkov u razmjeri 1:1 u koji su ubilježena sva oštećenja i sve scene na ikonama. Za svaku ikonu napravljen je konzervatorski dosje.

Ikone Jeruzalema su dio zbirke ikona Srpske pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu. Zbirka ikona je 2004. godine proglašena za kulturno dobro Bosne i Hercegovine. Ove ikone su donošene poslije hadžijskih pokloničkih putovanja po Izraelu, uglavnom iz Jeruzalema, pa ih tako i nazivaju: hadžijske, ili jeruzalemske.

Pravokutnog su oblika, slikani na platnu, a odlikuju se kompozitnom, kumulativnom koncentracijom velikog broja pojedinačnih scena i figura, koja im daje upečatljiv i jedinstven vizualni karakter.

Ovo je bio povod da se široj javnosti pokaže koliko je zahtjevan proces konzervacije i restauracije. O tome najbolje govori dokumentacija napravljena tijekom rada, a koja će putem izložbe omogućiti posjetiteljima uvid u stanje prije konzervatorskih radova, konzervatorski tretman i stanje ikona nakon konzervatorskog tretmana.

Kategorija: Izložbe.Oznake: Banja Luka, izložba, Konzervatorski dosje i Muzej Republike Srpske.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja