Izložba Save Šumanovića @ Muzej suvremene umjetnosti, Banja Luka

Dodao Pogledano 904 puta , 1 posjeta danas

Datum: 05/07/2012
do: 05/08/2012
Vrijeme: 21:00 to 22:30

Lokacija: Muzej suvremene umjetnosti, Banja Luka

Opis

sumanovicPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvoriće sutra, 5. jula. 2012. u 21 čas izložbu slika najznačajnijeg srpskih slikara prve polovice 20. vijeka, Save Šumanovića (1896-1942).
Izložbu Save Šumanovića Muzej suvremene umjetnosti Republike Srpske priređuje u suradnji sa Galerijom slika “Sava Šumanović” iz Šida, u povodu obilježavanja 70 godina od smrti velikog umjetnika.
U Banjaluci će biti predstavljena dva autorska projekta Galerije slika iz Šida: “Posljednja desetljeća” (kustos Vesna Burojević) i “Sava Šumanović, osobno, obiteljsko i nacionalno” (kustos Radovan Sremac). Postavka sadrži odabrane slike – 46 ulja na platnu, iz posljednje decenije njegovog stvaralaštva, koji je ujedno i Šumanovićev najzreliji opus. Najzastupljeniji motivi su aktovi i pejzaži, među kojima se izdvajaju izuzetne slike, poput Rusinka, Ašikovanje, Model u ateljeu i Portret djevojčice u bijeloj bluzi, kao i motivi mrtve prirode.

Kustos izložbe u Banjaluci Lana Pilipović, u katalogu izložbe ističe

“Sava Šumanović je jedan od najosobenijih i najoriginalnijih srpskog slikara XX. stoljeća, koji se u potrazi za osobnim slikarskim izrazom, najviše ugledao na tokove francuskog slikarstva, naročito Cezannea, Poussin i Matissea.
Najčešći motivi Šumanovićevog slikarstva su bili aktovi i pejzaži, au povijesti srpskog slikarstva je definiran kao najznačajniji kolorista. Svaku sliku je radio postupno, kroz faze, praveći prvo skicu olovkom, dok ne bi došao do odgovarajućeg rješenja. Nije koristio kist, već isključivo slikarski nož, au kasnijoj fazi stvaralaštva je pravio boje po vlastitoj tehnologiji.
Od početka se nazirala individualnost izraza, koja se postepenim iskustvom i prolaženjem kroz stilski različite pravce, iskristalizirala u osebujni osobni izraz. Kroz eksperimentiranje sa stilovima kubizma, ekspresionizma, neoklasicizma, poetskog realizma, pokušavao je naći vlastiti stil, oslobođen od svih utjecaja “.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpska i tvrtka Dunav osiguranje.

Izložba će biti otvorena do 5. augusta. 2012. godine

Kategorija: Izložbe.Oznake: izložba, Muzej suvremene umjetnosti, Republike Srpske i Save Šumanovića.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja