Prva samostalna Izložba @ Kafe-galerija Zvono, Sarajevo

Dodao Pogledano 942 puta , 1 posjeta danas

Datum: 15/06/2012
do: 15/06/2012
Vrijeme: 21:00 to 23:00

Lokacija: Kafe galerija Zvono, Sarajevo

Opis

pozivnica_Jesenko-2U okviru projekta ”Prva samostalna” u Zvonu, na drugom od ukupno četiri konkursa koji će biti realizovani tokom 2012. godine, Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono, na osnovu pristiglih radova odabralo je likovnog umjetnika Jesenka Gavrića i historičarku umjetnosti Aminu Hamzić.

Rezultat njihove saradnje biće predstavljen na izložbi koja će u petak, 15. juna 2012. biti otvorena u Kafe-galeriji Zvono, Hamdije Kreševljakovića 17 , u 21h.

Jesenko Gavrić rođen je 1988. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsijek Slikarstvo. Trenutno pohađa postdiplomski studij.

Amina Hamzić je rođena 1989. godine. Diplomirala je na katedrama za za komparativnu književnost i historiju umjetnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i na istim odsijecima nastavila je postdiplomski studij.

Jesenko Gavrić se na konkurs prijavio ciklusom portreta, njegovom stalnom preokupacijom, svjestan da se umjetnik tokom života bavi uvijek iznova jednom ili najviše sa dvije teme. On je prvu izabrao. U maniru starih majstora, demonstrirajući zanatsko umijeće stečeno na Akademiji, kroz portret istražuje složenost ljudske prirode, svjestan da lice najviše govori o čovjeku.

Historičarka Amina Hamzić na konkurs se prijavila sa dva teksta, prvi je posvećen Diegu Velazquezu, revolucionarnom baroknom umjetniku i njegovom djelu ”Pratilje”.
Drugi tekst rezultat je njene saradnje na postavljanju izložbe ”Predmeti djece poginule u opkoljenom Sarajevu”. Zreo i ujednačen pristup temama bez razlike da li je riječ o davnoj prošlosti ili nedavnim tragičnim događajima bio je presudan u izboru pobjedničkog rada u dijelu konkursa namijenjenom historičarima i historičarkama umjetnosti.

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti ”Zvono” ovim konkursom nastavlja tradiciju započetu 1979. godine kada je istoimena kafe-galerija bila jedino mjesto na kom su mladi, neafirmisani umjetnici i studenti mogli izlagati svoja djela.

U namjeri da ostavime što više prostora za pripremu aplikacija, naredni konkurs biće otvoren do 1. septembra 2012. godine, saopšteno je iz Udruženja ”Zvono”.

Mladi umjetnici i umjetnice koji nisu imali priliku samostalno izlagati, svršeni studenti, studenti završnih godina ili postdiplomci, CV i fotografije svojih radova bez obzira da li je riječ o skulpturama, slikama, crtežima, grafikama ili fotografijama do 1. septembra trebaju poslati na adresu : udruzenjezvono@gmail.com .

Na isti način se mogu prijaviti historičari i historičarke umjetnosti, uz CV potrebno je poslati tekst dužine do 1500 riječi.

Iz teksta Amine Hamzić povodom izložbe Jesenka Gavrića
Otkriće prošlosti

Izložba „Portreti“, urađena u tehnici ulje na platnu, govori puno više od svoje „realističnosti“. Jesenko zahtijeva požrtvovanog i maštovitog posmatrača, koji će u zamišljenom pogledu „mlade književnice“ ili u naboranom licu bezimene starice prepoznati složenu i gustu mrežu isprepletenih emocija, iskustava i saznanja koje, baš poput Narcisovog odraza u vodi, zavode posmatrača i uvlače ga u pojedinačne životne priče. Portreti teže nadići okamenjeni trenutak na slici. Osmijeh starice koja je upravo ispričala ili čula anegdotu, mladi muškarac koji se slučajno okrenuo i pogledao u umjetnika, naslikani oštrim potezom kičice, pojačavaju utisak gotovo baroknog nemira i uzburkalog kinetizma emocije.

Kategorija: Izložbe.Oznake: izložba, Kafe-galerija Zvono, Portreti Amina & Jasenko i Sarajevo.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja