Izložba fotografija ”Begleiter” by Rudo Cavar

Dodao Pogledano 836 puta , 1 posjeta danas

Datum: 23/02/2012
do: 03/03/2012
Vrijeme: 10:00 to 18:00

Lokacija: Galerija BlakcBOX, Vrazova 5, Sarajevo

Opis

BegleiterOtvorenje: 23.02.2012., četvrtak u 19:00h

Radno vrijeme:
radnim danima od 10-14h (pauza) 15-18h; svaka subota: 09-14h

Rudo Cavar nije klasican fotograf, ciji atelier se nalazi usred loftova zapada ili istoka.

On je radnik. I umjetnik. I covjek – na stalnom sentimentalnom putovanju.

Ono sto se na njegovim slikama desava je izravno vidjenje prizora i situacije kroz konocal nutrine: Promatranje iznutra – prema van, vidjene zbilje senzibilnim povecalom, komentiranje prilika ali i neprilika.

Rodjen u Mostaru 1968, Cavar 1990. odlazi na (naravno) kratko zaposlavanje u Njemacku koje (naravno) zavrsava u duzem boravku, sto zbog ljubavi sto zbog posla, sto zbog rock´n rolla. Isprekidano putovanjima i izletima s pouzdanim, bas stalnim pratiocem, kamerom, uskorak je vremenu emocija i (ne)kulture sto ostavlja utiske u njemu – a on njih na platnu. Kao autodidakt nije posjecivao akademiju osim u ulozi gosta. Prvu bolju kameru kupio je 20-tak godina a sve do sada rucna izrada slika i fascinantno umijece mehanike aparata nisu mu dali da uraoni u svijet digitalnih sveznadara.

Cavar danas zivi u Njemackoj i jos uvijek radi i slika, i to upravo u takvom redosljedu. Izlagao je solo i zajedno s drugima. Bio je ukljucen u umjetnicke instalacije sto su se znali odrzavati na cudnim mjestima, a toj tradiciji se i predao kad je zajedno s prijateljima usred narodnjackog kluba odrzao diztorzijsko tulumarenje pod Stulicevim geslom “Bedrock”. Zbog stanke u tom periodu, njihova vecina nije znala za njegove fotografske vjestine.

Rekonstrukcija “Begleiter” (pratioc, comapgnon) slike su iz razlicitih vremenskih perioda, snimljene u Njemackoj, Italiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i u orginalu rucno izradjene u ateljeu. Snimljene su mehanickom kamerom na razlicitim klasicnim filmovima, s razlicitm objektivima, uglavnom crno-bijele.

Kategorija: Izložbe.Oznake: Begleiter, Galerija BlakcBOX, Izložba fotografija, Rudo Cavar, Sarajevo i Vrazova 5.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja