Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna

Dodao Pogledano 2221 puta , 1 posjeta danas

Datum: 30/01/2014
do: 30/01/2014
Vrijeme: 19:30 to 21:30

Lokacija: Narodno pozorište, Sarajevo

Opis

autor: Ivo Brešan
režija: Sulejman Kupusović

igraju: Hajraha, zvani Bukara – Josip Pejaković
Tufo, sekretar – Milan Pavlovi
Meša, seoski učitelj – Mirsad Tuka
Šuco, seljak, bio jednom u pozorištu – Saša Petrović
Safeta, vesela udovica – Amina Begović
Baja, Hajragin čovjek – Mirvad Kurvić
Suljo, mladi seljak – Aldin Omerović
Azra, Tufina kćerka – Alma Terzić
Zulfo, seljak za sva vremena – Slaven Vidak
Remza, Zulfina žena – Merima Lepić
Špico – Riad Ljutović
scenografija i kostimi: Marijela Margeta Hašimbegović
žanr: komedija

Ivo Brešan, pisac

U Šibeniku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao srednjoškolski profesor u Šibenskoj gimnaziji, potom kao umjetnički voditelj Centra za kulturu Šibenik i Međunarodnog dječjeg festivala. Bio je direktor Šibenskog kazališta.Godine 1955. počinje pisati, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. predstavom Hamlet u selu Mrduša Donja. Ubrzo postaje jedan od najpopularnijih dramskih pisaca bivše Jugoslavije. Njegove drame izvođene su u gotovo svim teatrima ondašnjih kulturnih centara. Osim književnosti, piše i filmske scenarije – isprva s Krstom Papićem, zatim za Veljka Bulajića, a potom za svog sina Vinka Brešana, redatelja. Dobitnik je Nagrade Ksaver Šandor Gjalski (2008) za roman Katedrala. Neka od izvedenih djela: Nečastivi na Filozofskom fakultetu, Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Hidrocentrala u Suhom Dolu (igrana i na sceni NPS), Smrt predsjednika kućnog savjeta, Nihilist iz Velike Mlake, Gnjida, Utvare, Julije Cezar…

Sulejman Kupusović, režiser

Diplomirao pozorišnu, filmsku, tv. i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, te filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Režirao u teatrima širom bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji. Na televiziji je realizirao desetak tv. drama, nekoliko serija (Tale, Teversenove bajke…) i veliki broj dokumentarnih i muzičkih programa. Specijalizirao teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986. Značajne rediteljske postavke u Narodnom pozorištu Sarajevo: Kralj Lear, Propercije, Bjesnilo, Braća Karamazovi, Veliki vezir, Hrvatski faust, Jugoslovenska antiteza, Duplo dno, Gamllet, Roman o Londonu, Hasanaginica, Prosjačka opera, Majka, Kidaj od svoje žene, Derviš i smrt, Hanka, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Balada o Omeru i Merimi, Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna, te operni projekti Hasanaginica, Nabucco u Sarajevu, La Boheme. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.

Predstava ja repertoaru

Kategorija: Narodno pozorište Sarajevo.Oznake: Aldin Omerović, Alma Terzić, Amina Begović, Hamlet u selu Mrduša Donja, Hamlet zna što narod ne zna, Ivo Brešan, Josip Pejaković, komedija, Marijela Margeta Hašimbegović, Merima Lepić, Milan Pavlović, Mirsad Tuka, Mirvad Kurvić, Narodno pozorište, predstava, Riad Ljutović, Sarajevo, Saša Petrović, Slaven Vidak i Sulejman Kupusović.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja