Gianni Schicchi – Opera

Dodao Pogledano 972 puta , 2 posjeta danas

Datum: 25/01/2014
do: 25/01/2014
Vrijeme: 19:30 to 20:30

Lokacija: Narodno pozorište, Sarajevo

Opis

Schicchi-narodno-p

Gianni Schicchi – opera
Kompozitor: Giacomo Puccini

Dirigent: Andrije Pavliča
Režija: Matteo Mazzoni
libreto: Giovacchino Forzano
Žanr: Opera

 

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo Sarajevska filharmonija

Na daskama “Kuće na Obali” u srijedu, 14. 03. 2012. godine u 19:30 sati,
prvi put u ovoj sezoni bit će izvedena operna predstava “Gianni Schicchi”.

Narodno pozorište u Sarajevu najstariji je bosanskohercegovački profesionalni teatar. Osnovan je 1921. godine. U počecima svog djelovanja Narodno pozorište u Sarajevu je djelovalo, isključivo, kao dramski teatar. Godine 1946. pozorište dobiva i muzičke segmente djelovanja – Operu i Balet.

Jedan od prvih direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu bio je Branislav Nušić, a nesumnjiv doprinos razvoju teatra dali su i njegovi nasljednici među kojima vrijedi pomenuti Vlajka Ubavića, Ahmeda Muradbegovića, Niku Milićevića, Salka Nazečića, Ivana Fogla, Miroslava Avrama, Aliju Isakovića, Tvrtka Kulenovića…

Pozorište danas ima 225 zaposlenih, a svoju djelatnost ostvaruje u zgradama na Obali Kulina bana, kao i u zgradi Terezija bb gdje se nalaze radionički prostor i kompletna fabrika scenografije.

Narodno pozorište u Sarajevu je poseban doprinos dalo autentičnom tumačenju klasike u Drami, Operi i Baletu, ali i razvoju muzičke literature za operu i balet u bosanskohercegovačkim razmjerama.

Kategorija: Narodno pozorište Sarajevo.Oznake: Andrije Pavliča, Giacomo Puccini, Gianni Schicchi, Giovacchino Forzano, Matteo Mazzoni, Narodno pozorište, opera i Sarajevo.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja