Filmski festival Kratkofil Plus @ Tvrđava Kastel, Banja Luka

Dodao Pogledano 742 puta , 1 posjeta danas

Datum: 18/07/2012
do: 22/07/2012
Vrijeme: 00:00 to 00:00

Lokacija: Tvrđava Kastel, Banja Luka

Opis

motorzoKAKI2
Šesti Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus održaće se od 18. do 22. jula 2012. godine u Domu omladine i na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Festival će otvoriti fantastičan belgijski filmu “Dječak s biciklom” braće Darden, za koji su na festivalu u Kanu prošle godine dobili Specijalnu nagradu žirija, koja slovi za drugu nagradu ovog velikog festivala. U filmu jedan problematični dječak pokušava uspostaviti kontakt sa ocem koji ga ne želi, pri čemu upada u mnoge nevolje, ali i neočekivano pronalazi novu porodicu.

Publika će u takmičarskom programu festivala moći pogledati 57 kratkih filmova iz cijelog svijeta u konkurenciji za Grand Prix i nagrade za najbolji igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film, kao i za najbolji regionalni film (sa područja bivše Jugoslavije).

Kratkofil Plus ove godine posjetiće mnogi gosti koji će festivalsku atmosferu učiniti nezaboravnom. Od mnogobrojnih gostiju izdvajamo: najpopularnijeg austrijskog režisera Mihaela Glavogera koji će u Banjaluci održati master class 21. jula, a na festivalu će biti prikazan i njegov posljednji dokumentarni film “Slava kurvi” koji su kritičari okarakterisali kao “dokumentarni megaspektakl”.

Mihael Glavoger je režiser i scenarista igranih i dokumentarnih filmova. Afirmisao se u rodnoj Austriji sredinom devedesetih, da bi svjetski ugled stekao 1998. dugometražnim, dokumentarcem “Megacities” u kojem poredi iskustvo življenja u milionskim gradovima različitih kultura i kontinenata. Tokom dvijehiljaditih snima i nekoliko zapaženih igranih filmova od kojih je jedan “Slumming”. Potpunu slavu stiče drugim od svojih “globalnih dokumentarnih omnibusa”, filmom “Workingman’s Death” koji prikazuje sudbinu manuelnog rada u današnjem, dobrim dijelom postindustrijskom svijetu.

Gost festivala biće slovenački režiser Slobodan Maksimović, a Banjalučani će na Kratkofilu Plus moći pogledati njegov film „Hvala za Sunderland“. Maksimovićevi kratki filmovi prikazivani su u konkurenciji našeg festivala ranijih godina, a 2007. godine njegov film “Pola” osvojio je nagradu za najbolji igrani film. Ove godine banjalučka publika moći će uživati u njegovom dugometražnom igranom filmu u kojem igraju Gregor Baković i Branko Đurić-Đura.

U revijalnom programu biće prikazani i neki od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz prošle godine, kao što je film „Planeta puževa“ korejskog reditelja Seung-Jun Yia koji je osvojio glavnu nagradu na najvažnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu. To je dirljiva priča o bračnom paru koji čine od rođenja slijep i gluh muž i supruga koja je zbog povrede kičme u djetinjstvu ostala neprirodno niskog rasta. Gost Kratkofila biće producent filma Min-Chul Kim koji će održati i master class 21. jula u Domu omladine.

Min-Chul Kim od najranijeg djetinjstva upoznao se sa fantastičnim svijetom filma. Radio je kao menadžer produkcije i koordinator za filmske i TV produkcije da bi mogao da održi svoj život i ljubav u Amsterdamu dok je studirao menadžment komunikacija. Nakon brojnih poslova kao što su promocija dešavanja, posao književnog agenta i samostalna produkcija, Min-Chul danas je nezavisni producent koji posluje u mnogim mjestima svijeta uključujući Seul i Amsterdam.

Na festival nam dolazi još jedan film iz selekcije posljednjeg festivala IDFA, ali sa mnogo manje udaljenosti: „Pismo ocu“ srbijanskog redatelja Srđana Keče koji je nedavno osvojio nagradu za najbolji srpski dokumentarac, kao i nagradu kritičara na beogradskom festivalu Beldocs. Radi se o intimnoj ispovijesti autora koji kroz pismo preminulom ocu postavlja mnoga bolna pitanja članovima porodice, publici, ali prije svega samome sebi.

Fokus festivala ove godine je na Belgiji i na festivalu će se predstaviti kulturno i filmsko nasljeđe ove zemlje. Podsjećamo da će publika u revijalnom programu Panorama Plus moći pogledati izuzetno atraktivni cjelovečernji filmove. Banjalučku premijeru imaće višestruko nagrađivani film “Klip” mlade srbijanske rediteljke Maje Miloš. “Klip” je beskompromisna, hrabra i iskrena priča o tinejdžerima u Srbiji, ispričana kroz prizmu šesnaestogodišnje Jasne (Isidora Simijonović) koja je spremna bukvalno na sve da bi osvojila dečka u kojeg je zaljubljena.

Banjalučka publika će na tvrđavi Kastel moći da vidi i veliki hit festivala, a riječ je o dokumentarnom filmu “Marina Abramović: umjetnik je prisutan” američkog reditelja Metjua Ekersa. Film prati pripreme međunarodno najpoznatije konceptualne umjetnice sa ovih prostora za njen performans u čuvenom njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA).

Kratkofil Plus će prikazati i film “Slava kurvi”, poznatog austrijskog dokumentariste Mihaela Glavogera koji se bavi prostitucijom. Glavoger nam pruža uvid “iza scene” najstarijeg zanata na svetu, i bez osuđivanja i lažne moralnosti nam pokazuje prave osobe od krvi i mesa.

Motorzo

Ovogodišnje izdanje festivala održava se pod motom „Motorzo”, jer pri pokušajima da se otkriju tragovi pristizanja svih onih težnji koje se javljaju u ljudskoj glavi i pokreću njenu upravljačku djelatnost, stiče se utisak da se te težnje kreću odozdo nagore. Pokrenute pogonskom snagom srca, stomaka, genitalija, težnje naviru iz

torza u glavu koju on na sebi nosi. Moglo bi se reći da upravljačkom sklopu unutar glave pogon daje pokretački sklop unutar torza, kao motor, kao „Motorzo“.

Kategorija: Festivali i Ostalo.Oznake: Banja Luka, Filmski festival Kratkofil Plus, Slava kurvi i Tvrđava Kastel.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja