Koncert za Dan žena 8. mart: Alexander Buzlov i Sarajevska filharmonija @ Narodno pozorište

Dodao Pogledano 895 puta , 1 posjeta danas

Datum: 08/03/2012
do: 08/03/2012
Vrijeme: 20:00 to 22:30

Lokacija: Narodno pozorište, Sarajevo

Opis

Alexander-BuzlovAlexander Buzlov i Sarajevska filharmonija priređuju koncert za Dan žena 8. mart 

Dvořakov Koncert za violončelo interpretirat će ruski umjetnik Alexander Buzlov sa Simfonijskim Orkestrom Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.

program:
J. Brahms: Simfonija no. 1, op.68, c-mol
A. Dvorak: Koncert za violončelo i orkestar, op.104, h-mol

 

Alexander Buzlov – violončelo, Rusija
Samra Gulamović – dirigent

Sarajevska filharmonija u okviru XXVIII Internacionalnog festivala Sarajevska zima organizira veliki kulturni događaj. Simfonijski orkestar filharmonije održat će koncert povodom Dana žena, u četvrtak 08. marta 2012. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20:00 sati.

Svi posjetioci uživat će u poznatoj Simfoniji br. 1, op. 68 u c-molu Johannesa Brahmsa u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom dirigentice Samre Gulamović, koja je osnovala i do danas uspješno vodi Ženski vokalni ansambl Allegro, direktorica je Sarajevske filharmonije, a časopis Žena 21 proglasio je za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu. Dirigentica, kao predstavnica svih žena povodom 8. marta, predvodit će orkestar i zajedno sa solistom i vrhunski interpretirati jedno od najizvođenijih koncertnih djela Antonina Dvořaka.

U drugom dijelu koncerta predstavit će nam se jedan od najtalentiranijih violončelista današnjice, koji dolazi iz Rusije, Alexander Buzlov. Prvi Grand Prix Mozart 96, osvojio je u Monte Karlu sa samo trinaest godina, a godinu dana kasnije nagrađen je Grand Prixom na takmičenju Virtuozi u XXI stoljeću u Moskvi. Pobjednik je brojnih internacionalnih takmičenja mladih umjetnika od 2000. do 2006. godine kada je diplomirao na posebnoj muzičkoj školi Moskovskog državnog konzervatorija, gdje danas radi kao asistent i predavač.

Aleksander Buzlov i orkestar Sarajevske filharmonije za publiku 08. marta izvest će Dvořakov Koncert za violončelo i orkestar, op. 104 u h-molu. Ovaj koncert je posljednja velika kompozicija, nastala tokom Dvořakovog boravka u Njujorku. Muzika koju je Dvořak pisao duboko je inventivna, puna dubokih osjećaja, posebno u posljednjem stavu kojeg je kompozitor revidirao nakon smrti supruge i savršeno prikladna upravo za ovaj instrument-violončelo, što je izravna posljedica Dvořakovog iskustva kao orkestarskog muzičara.

Dvořak je bio vrlo zabrinut zbog svog koncerta za violončelo u h-molu, strahujući da bi ga solisti, praveći se važni, mogli pokvariti. Zato je svome izdavaču napisao:” dat ću ti svoje djelo samo ako mi obećaš da nitko neće u njemu ništa mijenjati bez moga znanja i dopuštenja. Finale završava ‘kao izdisaj’ …; solo se stišava u pianissimo, zatim nastupa crescendo , a posljednje taktove preuzima orkestar i završava silovito. To je moja zamisao i od nje ne odstupam.”

Kulturna dešavanja u našem gradu obogatit će koncert 8. marta na kojem će orkestar Sarajevske filharmonije uz virtuoza Aleksandera Buzlova i dirigenticu Samru Gulamović. iznijeti grandiozno emocijama nabijeno Dvořakovo djelo i učiniti ga jednim od najljepših koncerata za sarajevsku publiku.

Rezervaciju i kupovinu ulaznica možete izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u terminima od 09:00 do 12:00 i od 16:00 do 19:00 sati ili na e-mail: reservation@saph.ba

Kategorija: Kulturni koncerti.Oznake: Alexander Buzlov, Dvořakov Koncert za violončelo, Narodno pozorište i Sarajevo.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja