Izložba: Bogatstvo izgubljeno u tišini

Dodao Pogledano 650 puta , 1 posjeta danas

Datum: 29/06/2012
do: 05/07/2012
Vrijeme: 18:00 to 21:00

Lokacija: Art kino Kriterion, Sarajevo

Opis

poster-sarajevo-2Dokumentarna izložba „Bekim Fehmiu-Bogatstvo izgubljeno u tišini
Jugoslovenski glumac rođen u Sarajevu

U prostorijama art kina Kriterion od 29. juna do 05. jula bit će postavljena dokumentarna izložba naziva „Bogatstvo izgubljeno u tišini“ posvećena jugoslovenskog glumcu Bekim Fehmiu.

Bekim Fehmiu rođen je u Sarajevu 1936. Godine i bio je jedan od prvih glumaca albanskog porijekla iz Istočne Evrope koji je izgradio veoma bogatu karijeru kako u Jugoslaviji, tako i na Zapadu.

Veliku popularnost u Jugoslaviji stekao je filmom „Skupljači perja“ iz 1967. godine, nakon čega počinje njegova internacionalna karijera. Tokom svoje karijere Bekim Fehmiu imao je zapažene uloge je u više od 40 filmskih naslova različitih produkcija i tokom ovog perioda sarađivao je sa velikanima filmske industrije tog doba kao što su italijanski reditelj Dino de Laurentiis, John Huston, Olivia de Haviilan, Ava Gardner, Dick Bogard, Claudia Cardinale i mnogi drugi

Kroz hronološki prikaz života Bekima Fehmia, od najranijeg djetinjstva do godina neposredno prije smrti, izložba „Bekim Fehmiu-Bogatstvo izgubljeno u tišini“ sadrži prikaz sjajne i bogate glumačke karijere, ali je istovremeno i svjedočanstvo o njegovim izuzetnim etičkim, intelektualnim i humanističkim stavovima i shvatanjima, koji prevazilaze ograničenja nacionalnih kultura i granica.

Na izložbi ce biti prikazani novinski intervjui urađeni sa Bekimom Fehmiom u periodu od 1967. do 2001. godine, dijelovi knjiga, dokumenti iz ličnog života, fotografije, filmski posteri, ali i tonski i video zapisi. Koristeći najviše ono što je Bekim Fehmiu rekao o sebi i svom životu u novinskim intervjuima i memoarima koji su objavljeni 2001. godine, ova izložba predstavlja priču Bekima Fehmia o samom sebi.

Nakon gostovanja izložbe u Peći (januar 2012. godine), Prištini (01.-14. juna 2012. godine), Prijedoru (22.-27. juna 2012. godine) izložba će biti otvorena u Sarajevu. Nakon Sarajeva izložba će biti postavljena u Prizrenu, Beogradu, Nišu i Kraljevu.

Organizatori izložbe su Associazione Trentino con i Balcani, a kustoskinja izložbe je Nevena Negojević.

Kategorija: Izložbe.Oznake: Bekim Fehmiu.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja