Demon iz Skoplja

Dodao Pogledano 1175 puta , 1 posjeta danas

Datum: 10/03/2012
do: 10/03/2012
Vrijeme: 20:00 to 21:30

Lokacija: SARTR, Sarajevo

Opis

Mali gradski teatar, Sofija
„Demon iz Skoplja“
Autor: Goran Stefanovski
Režija: Dino Mustafić

 

Uloge: Ilka Zafirova, Irini Jambonas, Hristina Karaivanova, Filip Avramov, Peter Kalchev, Ivan Petrushinov, Alexander Kadiev, Vladimir Penev,  Evgeni Budinov, Stoyan Mladenov, Vladimir Dimitrov  

O predstavi:

„Ovo je tekst koji surovo i smiješno, jezovito na način antibajke o periodu tranzicije, govori o vremenu koje je izmjenilo naše gradove, naše ulice, otvorilo prostor za mnoge sumnjive i pokvarene tipove koji kupuju sve, pa i nasu dušu. Ta iskustva su vrlo slična u svim balkanskim zemljama, u pitanju su nijanse. Zato sam bio uvjeren da srednjevjekovni motiv berberina koji odluči uzeti pravdu u svoje ruke i kao antijunak kazniti nove neprikosnovene gazde današnje tranzicije sa željom da odbrani pravo na tradiciju, ljubav, moral i poštenje, može biti predstava koja će nas dirati, ali i opomenuti da je nakon svih ideologija 20 stoljeća ostala jos jedna, ideologija korporatizma.“, rekao je o predstavi Mustafić, koji je u jednim bugarskim novinama okarakteriziran kao “reditelj balkanske poetike, emocije i strasti, brutalnog humora”.

U predstavi glume: Irina Zambonas, Filipa Avramova, Petar Kalčev, Filip Avramov, Kristina Karaivanova, Aleksandar Kadiev, Evgenij Budinov, Vladimir Dimitrov, Stoan Mladenov, Vladimir Penev, Ilka Zafirova i Ivan Petrušinov.

Autor songova je Željka Udovičić, scenografija je delo Dragutina Broza, a muziku je komponovala Tamara Obrovac.

“Predstava je sjajna! Glumački tour de force! Spakovano kao bombona. Tačno gađa stilski hibrid tragikomedije i logiku apsurda. Ima bjesomučnu brzinu farse. Scenografski beskrajno jednostavna, a spektakularna.“, ushićeno je prokomentirao predstavu autor Goran Stefanovski.

Prema reakcijama teatarske kritike ova regionalna saradnja uspjela je da nađe zajednički pozorišni jezik dok postavka Dine Mustafića “vrije i kipti” od teatralnosti, od snažnih rediteljskih domišljaja koji očito raspiruju maštu glumaca.

Kategorija: SARTR.Oznake: Alexander Kadiev, Demon iz Skoplja, Dino Mustafić, Evgeni Budinov, Filip Avramov, Goran Stefanovski, Hristina Karaivanova, Ilka Zafirova, Irini Jambonas, Ivan Petrushinov, Mali gradski teatar, Peter Kalchev, Sarajevo, SARTR, Sofija, Stoyan Mladenov, Vladimir Dimitrov i Vladimir Penev.

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja