“Budi realan, trazi nemoguce” @ Modul Memorije 2012, 6 lokacija otvaranje izložbe

Dodao Pogledano 784 puta , 1 posjeta danas

Datum: 26/04/2012
do: 09/05/2012
Vrijeme: 18:00 to 20:00

Lokacija: Obala Meeting Point, Sarajevo

Opis

Poster-Budi-realan-trazi-nemoguce-2Jedan dan, na 6 lokacija, preko 20 umjetnika i umjetnica iz 2 grada poručuju
BUDI REALAN, TRAŽI NEMOGUĆE

Nastao kao kreativna inicijativa umjetnika i umjetnica Sarajeva i austrijskog Graza, sutra, u četvrtak, 26. aprila će se u okviru Modula Memorije 2012 Festivala MESS, na šest lokacija održati otvorenje izložbe «Budi realan, traži nemoguće» kroz koji će se predstaviti preko 20 umjetnika i umjetnica. Radovi prezentirani na izložbi tematski se odnose na pomenute gradove, pitanja identiteta i (urbanog) života. U odnosu na tematiku, umjetnici istražuju lična i kolektivna sjećanja, skrivene historije, transformacije i diskontinuitete u sadašnjosti i prošlosti, kao i pozitivne fikcije zajedničkog života. Kustosice izložbe su: Lejla Hodžić, Karin Lernbeiß, Margarethe Makovec i Eva Meran. Inače, ova je izložba bila postavljena od 27. januara do 31. marta 2012. u Grazu u Galeriji asocijacije za savremenu umjetnost «Rotor»

Ovaj jedinstveni art događaj počet će svečanim otvaranjem u 18 sati u Obala Meeting Pointu gdje su postavljeni radovi Šejle Kamerić, Tonto Comics i Amira Idrizovića, koje će se nastaviti u 18:30h na Akademiji likovnih umjetnosti gdje su postavljeni radovi šest umjetnika. U 19 sati u Art kinu Kriterion će biti prikazana višekanalna video-instalacija Lane Čmajčanin i Adele Jušić, kao i rad Damira Šagolja, a Galerija Java će u 19:30h spremno dočekati posjetioce izložbom radova pet umjetnika. Zvanično otvorenje izložbe je u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru SARTR, u kojem su postavljeni radovi sarajevskog dvojca Kurt&Plasto, Adle Isanović i umjetnika ILA iz Austrije, tokom kojeg će grupa G.R.A.M. izvesti performans. Ovorenje će se nastaviti u Delikatesnoj radnji u 22 sata gdje su postavljeni radovi Jusufa Hadžifejzovića.

Umjetnici i umjetnice koji će se svojim radovima predstaviti na izložbi od 26. aprila do 9. maja u Sarajevu pored spomenutih su Andreas Heller, Helmut Kaplan (tonto), Richard Kriesche, Mirko Marić, Damir Nikšić / Michael Blum, Edin Numankadić, Nebojša Šerić Shoba, eva helene stern***, Edda Strobl (tonto), Markus Wilfling i zweintopf. U sklopu izložbe u petak 27. aprila 2012. u OBALA Meeting Pointu u 12 sati bit će održana prezentacija Tonto Comics strip magazina, a u 18 sati filmski program koji su priredili austrijski kustosi Günther Holler-Schuster i Sandro Droschl.
Izložba u Sarajevu realizirana je uz pomoć Grada Sarajevo, Austrijske ambasade u Sarajevu, BLOW UP, Neue Galerie Graz, Kunstverein Medienturm Graz, County of Styria, Culture, Graz Culture, bmukk. Također, u realizaciji izložbe pomogli su OBALA Meeting Point, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Art kino Kriterion, Galerija “Java”, SARTR, Delikatesna radnja.

Kategorija: Festivali i Izložbe.Oznake: Modul Memorije 2012, Sutra na 6 lokacija otvaranje izložbe "Budi realan i trazi nemoguce".

Vaši komentari na dešavanje:

Recenzije dešavanja

Slična dešavanja