Investicije u bh. net

Ovu godinu bi mogao obilježiti veliki rast u internet prodaji i to ne samo roba i usluga, nego i pružatelja tih usluga tj. portala. Sve više inostranih firmi su zainteresovane za kupovinu nekih od mnogih popularnih web stranica na BH tržištu. Najveći interes investitori su pokazali za portale za kupoprodaju, a potom za portale za vijesti.

Nekoliko projekata je prodano u proteklim godinama, a među njima najpoznatija prodaja je svakako prodaja popularnog portala www.dernek.ba za skoro milion konvertibilnih maraka. Trenutno se vrše pregovori sa većim brojem portala u BiH čija ukupna transakcijska vrijednost može prevazići pet miliona konvertibilnih maraka, što bi predstavljalo svojevrsni rekord na BH internet tržištu.

Da je tržište interesantno i za strane investicije, a ne samo preuzimanja, pokazuje nedavni ulazak hrvatskog hosting giganta Avalona, koji sada nudi svoje usluge preko www.avalon.ba i za manje od mjesec dana djelovanja, uspio da zauzme dobar dio tržišta na tom području.

Samo je pitanje vremena, kada će poznati njemački i američki internet investitori početi investirati u BH web projekte, jer su već aktivni na istom tržištu u Srbiji i Hrvatskoj. Iznosi koji služe u takvim slučajevima kao početne injekcije, često dostižu i 40 miliona eura. Preostaje samo da vidimo u kome će ti investitori prepoznati najveći potencijal.

Svake godine se sve više firmi sa registrovanom djelatnošću „informatika“ registruje u BiH, što još jednom pokazuje da BiH u određenim segmentima ne kaska za svjetskim trendovima. Takve firme se popularno zovu „startup-ovi“ i iz njih proizilazi tzv. startup kultura pa tako nastaju i startup djelovi grada pa čak i startup gradovi. U Srbiji je to svakako Beograd, u Hrvatskoj Split i Zagreb, a u BiH prednjačke Sarajevo i Banja Luka.

Za infoBAR: Nedim Šabić
www.seo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.