Pomno birani umaci obogaćuju i najjjednostavnije jelo čineći ga gastro užitkom od kojeg nam rastu zazubice.

No manje je poznato kako sastojci kečapa, tabasca i pesta imaju ljekovita svojstva koja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, djeluju ubojito na stanice raka i štite naš imunološki sustav.

 

 

 

GUACAMOLE

Umak koji caruje meksičkim kuhinjama od davnina. Bogatstvo okusa daje mu avokado, kraljevsko voće koje stručnjaci ističu kao jednim od najnutritivnijih plodova prirode. Avokado se od ostalog voća i povrća izdvaja izuzetno velikim sadržajem minerala i oligoelemenata: 1400 mg na 100 g, što je triput više od drugog svježeg voća.

Vrlo veliki sadržaj kalija pomaže eliminaciju toksina iz organizma, a zahvaljujući vlaknima koja sadrži avokado olakšava probavu. Bogat je magnezijem, fosforom, željezom, cinkom, bakrom i manganom. Smanjuje umor, smiruje nervozu i potiče obrambene mehanizme organizma. Avokado sadrži i betakaroten, vitamine grupe B i vitamin E. Napravite sami svoj umak, očistite avokado zgnječite meso te dodajte sitno narezanu rajčicu, nasjeckani luk, sok limete i malo chillija.

 

KEČAP

Neizostavan dodatak jelima kojeg su poklonici i djeca i odrasli kraljuje u gotovo svakoj kuhinji. Bogatstvo koje krije u sebi nalazi se naravno u rajčicama koje obiluju likopenom, koji sprječava nastanak raka prostate , unos od 15 mg likopena dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, procjenjuje se kako prosječno serviranje kečapa sadrži 3mg likopena što je jednako kao i pet kriški lubenice. Kečap sadrži i lutein jak antioksidans koji se smatra zaštitnikom očiju, smanjuje degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene. Naravno kako trebate obratiti pažnju na sastav kečapa i odabrati najprirodniji ili ako ste u prilici sami napraviti svoje zalihe.

 

PESTO

Neizostavan umak talijanske kuhinje čiji je glavni sastojak bosiljak oplemenit će i najjednostavnije skuhanu tjesteninu a vaše tijelo višestruko zaštititi. Lijek za kostipaciju pronalazimo upravo u ovom ukusnom umaku čiji je glavni sastojak bosiljak. Preporuča se koristiti ga svježeg jer njegovi listovi u sebi sadrže eterična ulja s glavnim sastojcima metilkavikolom, linalolom i cineolom. Bosiljak potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva i ublažuje grčeve. Liječi upale bubrega kao i upale mokraćnog mjehura, osim toga djeluje kao antiseptik pa ga možete koristiti kao oblog za rane. Pesto umak napravite sami, u malo maslinovog ulja umiješajte šalicu nasjeckanog bosiljka, češanj češnjaka, prstohvat soli i dvije žličice pinjola.

 

TABASCO

Omiljeni umak svih ljubitelja ljutog posjeduje brojna ljekovita svojstva. Kapsaicin je tvar koja papričicama, glavnom sastojku tabasco umaka daje ljutinu ali i zdrava svojstva zbog kojih ga stručnjaci svrstavaju među najzdravije namirnice svijeta, najvažnije je njegovo ubojito djelovanje na stanice raka. Osim toga sprječava bol izazvanu artitrisom, smanjuje razinu kolesterola, sprječavaju nastanak ugrušaka.

Žarkocrvena boja papričica ukazuje na visoki sadržaj beta karotena , sadrži velike doze vitamina C i A koje su bitne za prevenciju infekcija. Jedinstveni umak napravljen je od crvene čili papričice, octa i soli kao jedinih dodataka, sazrijeva u podrumima najmanje tri godine a proizvodi ga jedinstveni pogon na svijetu u Louisiani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.