Za svega sedam dana, koliko traje izložba Save Šumanovića (1896-1942). Muzej suvremene umjetnosti Banja Luka “evidentirao” je već 1500 posjetitelja, što nesumnjivo, ovu veličanstvenu izložbu već izdvaja u najzanimljiviji projekt u povijesti ove institucije!

I pored činjenice da je paklena vrućina, visoke srpanjske temperature nimalo ne sprječavaju sve generacije Banjalučana i brojne turiste koji se u prosjeku, bar pola sata zadržavaju pred platnima velikog umjetnika.

Muzej radi svakog dana, od 10 do 22 sata, ulaz je slobodan, a prostorije klimatizirane, što izvjesno doprinosi da nema “pauze” za “hodočasnike” umjetnosti.

Fotoobjektiv grafičkog dizajnera Muzeja, Nemanje Mićevića zabilježio je i devedesetpetogodišnjeg Banjalučanina, Edhema Džabića, koji iako u tako poznim godinama, nije želio propustiti “susret” sa Savom Šumanovićem u svom Gradu.

Podsjećamo, izložbu najvećeg slikara prve polovice 20. vijeka MSURS je priredio u suradnji sa Galerijom slika “Sava Šumanović” iz Šida, u povodu obilježavanja 70 godina od smrti velikog umjetnika ali i 60 godine postojanja ove Galerije.
Predstavljena su dva autorska projekta Galerije slika iz Šida: “Posljednja desetljeća” (kustos Vesna Burojević) i “Sava Šumanović, osobno, obiteljsko i nacionalno” (kustos Radovan Sremac).

Postavka sadrži 46 ulja na platnu, iz posljednje decenije njegovog stvaralaštva, koji je ujedno i Šumanovićev najzreliji opus. Najzastupljeniji motivi su aktovi i pejzaži, među kojima se izdvajaju izuzetne slike, poput Rusinka, Ašikovanje, Model u ateljeu i Portret djevojčice u bijeloj bluzi, kao i motivi mrtve prirode.

Kustos banjalučke postavke je Lana Pilipović, a izložba će će biti otvorena do 5. augusta 2012. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.