05. februara 2012. kviz EDOTEKA puni 3 godine rada ( zabave,igre,takmičenja,edukacije… ). Tom prilikom vas podsjecamo na ovu super zabavu koja se održava svakog četvrtka u zeničkom klubu 072.

Šta je u stvari “Edoteka”?

To je kviz koji se održava četvrtkom u zeničkom kafiću “Club 072”, već 3 godine ili tačnije zadnjih 120 četvrtaka. U kvizu učestvuju ekipe koje imaju između 2 i 8 članova, a odgovara se na 40 pitanja podijeljenih u 4 grupe. Najčešće je prvih 10 pitanja rezervisano za muzičke pitalice, a ostala budu raznolika – od sporta, filma, opšteg znanja, pa do matematike, hemije ili informatike – sve u zavisnosti od inspiracije autora.

Kako izgleda kviz “Edoteka”?

Tako da se zapitate da li je stvarno moguće da učestvujete u takmičenju u znanju i da vam je pri tome sve to jako zabavno. Dinamično je – nakon svake runde pitanja organizatori sabiru poene a vi se u tim pauzama zezate sa društvom kao da ste na običnom večernjem izlasku. Poučno je – nerijetko naučite nešto što do tada niste znali, a priznaćete – nije uobičajeno učiti u kafani. I uz sve to imate šansu osvojiti neku nagradu jer svako kolo kviza tu su sponzori koji nagrađuju najbolje ekipe. Nisu to neke velike nagrade, ali prvih 10 ekipa najčešće imaju priliku osvojiti ulaznice za kino ili pozorište, kozmetički ili frizerski tretman, konzumaciju u kafiću, pizzu, majicu ili neku drugu sitnicu. Sasvim dovoljno da bude zanimljivo i da vam da dodatni motiv za trud.

Koliko tu bude učesnika?

Zavisi od vremenskih uslova, ali broj takmičara se kreće između 100 i 250, odnosno između 20 i 35 ekipa svako kolo. Bude tu raznih uzrasta, od srednjoškolaca do onih starijih, a koliko je zanimljivo govori podatak da je u par kola učestvovao i poznati voditelj, Zeničanin Tarik Filipović, i bio iskreno oduševljen kvizom. Ove 3 godine Edoteka koje smo ostavili iza sebe pokazuju da je uvijek moguće napraviti dobru stvar ako je pravite sa puno ljubavi i uz želju da radite dugoročno, da stvorite nešto što će trajati i gdje će se ljudi uvijek vraćati. Zenička “Edoteka” je baš takva. Nastala u glavama dva momka kojima nije teško odvojiti vrijeme pored svojih svakodnevnih obaveza za ovu zabavu za Zeničane. Materijalno nemaju neku korist od nje, ali znam da im to nije ni bila ideja koja ih je povela u sve ovo. Vjerovatno zato i traju ovoliko dugo, i znam da će trajati.

Ko zna, možda u nekom narednom periodu “Edoteka” postane sinonim za Zenicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.